– Kommunestyret har godkjent to felt i Lundamo sentrum. Om det ikke skjer noe til våren, må kommunen ta en alvorsprat med fylkesmannen om andre boligfelt kan realiseres. Det er grunneiere nord og sør for Lundamo sentrum som står klar, sier Mikal Kvaal (H), leder for komité for teknikk og miljø i Melhus sentrum.

Lundamo er ett av stedene der det er stor mangel på tomter og nybygde boliger.

To utbyggere venter

Både Heimdal Sag og Block Watne har fått klarsignal for reguleringsplaner for boligfelt på Lundamo. Imidlertid har ingen av de to utbyggerne kommet i gang. Ingen andre utbyggere kan få klarsignal fordi fylkesmannen stilte krav om at en viss andel av de to godkjente boligfeltene, må være solgt før nye boligfelt kan legges ut.

– Rekkefølgebestemmelsene er merkelige. Her er det bygd en skole med god kapasitet. Fylkesmannen sier ja til bruk av den feteste dyrkajorda i Trondheim til boligbygging, mens det på Lundamo kreves at 70 prosent av arealet er solgt først før nye felt kan legges ut, sier Kvaal.

Kommunestyret satte ingen tidsfrist for Heimdal Sag og Block Watne, og Kvaal mener det ikke er mulig i etterkant å komme med en tidsfrist.

– Det kan bli slik at formannskapet må se på om det skal settes tidsfrist for nye utbyggere. En skulle ikke tro at det skulle være nødvendig så nært Trondheim, sier Kvaal.

Heimdal Sag Gruppen

Prosjektutvikler Reidar Grenstad i Heimdal Sag Gruppen opplyser at deres boligprosjekt kan bli lagt ut for salg i juni eller august i år. At det har tatt tid, mener Grenstad skyldes at Heimdal Sag Gruppen har ventet på tilbakemelding fra Statens vegvesen om teknisk løsning for fortauet Heimdal Sag Gruppen skal bygge og om overtakelsen av fortauet. Grenstad forteller at de har fått godkjent plan for vei, vann og avløp.

–Vi har ikke sittet på gjerdet. Hvis vi får bra respons når vi legger ut prosjektet for salg, vil vi i første byggetrinn bygge rekkehus, leiligheter og eneboliger, sier Grenstad.

Når det gjelder bruk av tidsfrister, reiser Grenstad spørsmålet om hvem som har kompetanse til å sette tidsfrister og at det må tas i betraktning at utbyggeren må vente på godkjennelse i kommunen på tekniske planer.

Block Watne

Prosjektleder Jarle Jøsok i Block Watne viser til at det er mer enn 10 år siden Block Watne leverte inn til kommunen forslag for Varegga III.

– Selv om både kommunen og vi har hatt et sterkt ønske om å få til en godkjent og gjennomførbar plan, har blant annet de geotekniske utfordringene og NVE gjort at saksbehandlingstiden har blitt ekstremt lang og kostbar. Det foreligger heller ikke utbyggingsavtale fra kommunen, forklarer Jøsok.

Kommunestyret vedtok 31. januar reguleringsplan for Varegga III, og den har vært ute til høring til 10. april.

– Når det offentlige bruker mer enn 10 år på godkjenning av en reguleringsplan, tror vi det er andre forhold enn en ytterligere innskjerping av utbyggers tidsfrister, som vil kunne øke takten i boligbygginga utenfor pressområdene, uttaler Jøsok.

NVE har krevd rassikring før Block Watne kan realisere boligfelt på Varegga. Utsikten er tildels mot Lundamo sentrum. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Lundamo skole ble bygd med god kapasitet for å ta høyde for nye boligfelt. Foto: Gunn Heidi Nakrem