Melhus formannskap sa ja til søknaden fra Nils Joar Lien og Hege Losen om å få fradele ei boligtomt på ett dekar på landbruksareal. Tomta skulle brukes av Hege Losens mor som erstatning for boligen som innløses som følge av ny E6.

Les også: Politikerne kom på befaring og gjorde om på avslaget

Jordvernet

Men nå har Fylkesmannen i Sør-Trøndelag klaget på vedtaket, og mener jordvernet må gå foran. Fylkesmannen har klagerett på kommunale vedtak som blant annet berører areal i landbruksområder (LNF).

– Vi ser av formannskapets vedtak at tomta er redusert fra to til ett dekar. Isolert sett er ikke et slikt arealtap av stor betydning for jordvernet. Summen av flere slike enkeltsaker fører imidlertid til at mange dekar går ut av produksjon årlig. I et tilfelle som dette, der arealet ikke drives med jordproduksjon pr. i dag, mister arealet sitt framtidige produksjonspotensial dersom det bygges ned, skriver landbruksdirektør Tore Bjørkli og assisterende landbruksdirektør Magnhild Melandsø i brevet til Melhus kommune.

De mener at boligbebyggelse i typiske jordbruksområder ofte fører til drifts- og miljømessige ulemper for jordbruket.

Opp i formannskapet

Klagen kommer opp i Melhus formannskap på tirsdag, og rådmannen anbefaler at formannskapet står fast på sitt vedtak om å gi dispensasjon for fradeling av tomta. Blir dette vedtatt, går saken til Fylkesmannen igjen.