Varmeveksleren Jakobsen har på melketanken, gjenvinner varmen fra melka sånn at den kan brukes til oppvarming av vann og rom i deler av fjøset.

Melhusbonden er nå blitt frontfigur i en nasjonal klimakampanje.

Les også: Dina lever livet etter magefølelsen

Norges Bondelag som sammen med TINE, Nortura, Felleskjøpet og Norsk Landbruksrådgiving har satt i gang en jakt på 100 klimaløsninger i landbruket. Jakten startet den 28. mars og Jakobsens varmeveksler har blitt presentert som løsning nr. 8 av 100 i denne klimajakten.

Nedkjøling

I kampanjen pekes det på at det årlig kjøles om lag 1,5 milliarder liter melk ned fra kroppstemperatur til 4 grader i norske gårdstanker. Det representerer en energimengde tilsvarende ca. 80 millioner kWh årlig. En varmeveksler på melketanken gjør det mulig for bonden å gjenvinne denne energien til oppvarming i fjøset.

Les også: Nødhjelp til påskefrokosten

- Varmeveksleren gjør at jeg resirkulerer den energien som brukes for å kjøle ned melka, til å varme opp deler av fjøset og varmtvannet som brukes, sier melkebonde Arne Jakob Jakobsen. Han installerte varmeveksleren i 2008.

Systemet benytter en løsning hvor vann sirkulerer i en lukket krets gjennom melketankens varmeveksler, og inn på en akkumulatortank. Fra akkumulatortanken kan energien hentes ut og benyttes til forvarming av vann til for eksempel varmtvannsbereder, oppvarming av besetningens drikkevann, og til vannbåren varme i gulv eller radiatorer.

Lønnsom investering

- Det kan lønne seg å tenke energigjenvinning allerede når man planlegger nytt melkerom og/eller utskifting av gårdstank, uttaler Jan Ivar Asklund i Skala Fabrikk, som er blant utviklerne av varmevekslerne.

Energigjenvinning regens som aktuelt for gårdstanker fra ca. 3500 liter og oppover. Forutsetningen er selvsagt at varmtvannet lar seg utnytte.

I fjøs med robotmelking vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig med akkumulatortanken, til tradisjonelle melkeanlegg må eventuelt flere lagertanker monteres i tillegg Skala Fabrikk, Jan Ivar Asklund i Skala Fabrikk regner Varmeveksleren er en klimaløsning i landbruket som gjerne nedbetaler seg selv etter noen år.

«Jakten på 100 klimaløsninger i landbruket» har som formål å vise fram mye av det klimaarbeidet som pågår i landbruksnæringen og å løfte kunnskapen om klimasmart landbruk både i næringen og folk flest. Startskuddet for jakten er gått, og løsningene vil bli presentert løpende på klimasmartlandbruk.no og på Facebook.