Inne i Røde Kors-hytta ved Svarthåmmårn på Hovin, har frivillige lenge forberedt seg til påske. Hytta er blitt ombygd, og er nå mer tilrettelagt for hjelpemannskapet som stiller opp for å øke tryggheten i påskefjellet.

Hyttefølelsen

Grunnflata på hytta er fortsatt 50 kvadratmeter, men inne er det blitt lettere å være Røde Korser. Gangen er blitt større slik at klær kan henges til tørk, og er klar til neste oppdrag. Inne i den koselige stua er det god plass til sittegruppe og skrivepult, og det er albuerom ved kjøkkenbenken. Et lite kjellerrom er det også. Hytta har to soverom, og har totalt seks sengeplasser.

– To av medlemmene i Røde Kors har snekkert i hele vinter, og de har lagt ned mange timers arbeid. Neste etappe blir i høst, forteller Sondre Kristiansen (31).

Hele påska

Den første var på plass allerede sist torsdag, mens beredskapen trådte i kraft sist fredag. Beredskapen vil pågå til andre påskedag, forteller Mats Berge Rambraut (19).

– 11–12 personer vil være innom hytta i løpet av påska. Det er trivelig å være her på hytta, og mye folk er innom, forteller Rambraut.

Melhus Røde Kors bemanner to hytter i påska. Den ene er ved Svarthåmmårn i Seterdalen. I området er det mange hytter, og mange har Seterdalen som utgangspunkt for dagsturer på ski. Fortsatt er det bra med snø, og palmesøndag var det mange skigåere som ankom. Røde Kors har kiosk og betjener parkeringsplass der parkeringspengene er til inntekt for Røde Kors.

– I starten av påska var det lite utfart, og vi håper at det blir mer folk etter hvert. Det er bra med snø, sier Kristiansen (31).

Føret

Da Trønderbladet besøkte Røde Kors-hytta på palmesøndag, kunne de tre Røde Korserne som var i hytta, fortelle at de har sjekket føret og har hatt ismåling.

– Det er ganske bra is med 30–50 centimeters tykkelse. Men det er et snølag på isen og overvann, og snøscooterløypene er derfor lagt om. Isforholdene er ikke så ille som i fjor. Vi anbefaler folk å gå på tur her, sier Kristiansen.

Kristiansen forteller at mange hytteeiere spør om hvordan føret er, og Rambraut legger til at de fleste hytteeierne kjører snøscooter.

Nødnettet

Hytta ved Svarthåmmårn har ikke mobildekning, og det nye nødnettet er til stor hjelp, forteller Kristiansen. Røde Kors er også inne på nødnettet, og vaktstasjonen som Røde Kors har ved Håen, formidlet kontakt til Røde Kors-hytta ved Svarthåmmårn. Sør-Trøndelag Røde Kors har hovedsentral på Oppdal.

– For Melhus Røde Kors har nødnettet løftet beredskapen, sier Kristiansen.

KJØKKENET: Oppvask må til, og Sondre Kristiansen gjør den raskt unna. Foto: Gunn Heidi Nakrem
KART OG KOMMUNIKASJON: Alt er klart til neste utrykning. F.v. Mats Berge Rambraut, Sondre Kristiansen og Dan Asle Nesheim. Foto: Gunn Heidi Nakrem