Cicelia er i dag fire interiør- og klesbutikker, på Melhus, i Trondheim, på Oppdal og Stjørdal. Og kanskje er det bare melhusbygg som husker at det hele startet på midten av 80-tallet, med Sissel og Eli, som mikset navnene sine og gjorde det litt mer «kunstnerisk», til butikknavnet Cicelia.

Les også: Ny vurdering av byggeforbudet

Sissel Øye hadde lyst til å starte brukskunstbutikk, men var ingen kunstner selv, så hun fikk med seg Eli Stav, som allerede var etablert brukskunstner i bygda.

–Det var meningen at jeg skulle selge mine egne varer der, og der gjorde jeg vel også i starten, men etter hvert ble det ikke tid til det, smiler Eli.

Tøft, men artig

De solgte glass, stein og keramikk, og designerklær som var noe helt utenom det vanlige. Kundene kom langveis fra, for å handle med de to damene.

–Tekstilindustrien på den tiden var mye tammere, og vi solgte spesielle designerklær blant annet fra Danmark. Vi trakk kunder helt fra Oslo, forteller Sissel.

Fikk du lest denne: Difference reiste til København for å bli popstjerner

Sissel var utdannet førskolelærer, og jobbet i Pundslia barnehage i Buvika da lysten til å drive butikk tok henne. Hun fortsatte likevel å jobbe en dag i uka i barnehage, og det ble mye jobbing.

–Det var tøft. Jeg hadde små barn, og sene åpningstider ble en konflikt med den indre barnehagepedagogen i meg, humrer hun.

–Men det var artig!

Kunst på kjøpesenteret

Butikken ble både jobb og hobby, og Eli og Sissel arrangerte kunstutstillinger i «gata» på Melhustorget, og satte sitt preg på hele senteret.

–Det var en veldig trivelig arbeidsplass, og fint å drive butikk på torget, sier Sissel.

–Jeg tror vi var de første i landet, med kunst sammen med melk og brød, humrer Eli.

De reiste på innkjøpsturer, og var like spent hver gang de fikk nye varer i butikken. Utstillingene ble skiftet ut, med glede og iver fra de kreative damene, og spennende var det også hver dag når kassen skulle gjøres opp,

–Det var fint, men mye jobb, og inntektene var varierte, fastslår Sissel.

Solgte butikken og navnet

I 1987 følte hun at arbeidsmengden ikke lenger speilet det hun fikk igjen, og hun valgte å selge sin andel til Eli. Sissel begynte på fulltid som styrervikar i Potten barnehage, og Eli drev butikken til 1990. Da hadde føttene hennes fått nok av harde butikkgulv, og hun solgte butikken.

Sissel mener at det uansett måtte skjedd en endring om driften skulle fortsatt, for tidene og markedet var i ferd med å endre seg.

–Det begynte å bli en endring. Grov keramikk ble erstattet med porselensleire, og tekstilindustrien endret seg og ble mer spennende over alt. Det hadde ikke gått å drive butikken videre, sånn som vi gjorde, sier hun.

Etter at Eli solgte i 1990, skiftet butikken eier igjen, og i dag er det Dordi Hoel Refseth som eier og driver. Eli og Sissel synes begge at Cicelia har klart å følge med i tiden på en fin måte, og fortsette å være spennende og fine butikker.

–Og så er det så artig at de har beholdt navnet, smiler Eli.

Les også: Cicelia utvider

Stolt av historien

I dag er de to damene 59 og 77 år gamle, og Sissel bor på Steinkjer, og driver Nord-Trøndelags største barnehage. Her har hun bodd siden 1995, og trives godt. Eli bor fremdeles på Melhus, og har sluttet med keramikk, men driver aktivt som kunstmaler, og fikk kommunens kulturpris i 2015.

Les mer: Feiret kulturprisen

Det er ikke så sjelden at de tenker tilbake med stolthet på den fine butikktiden når de passerer en Cicelia-butikk.

–Det er artig å ha vært med på det, smiler Sissel.