– Det er greit at saken endelig er avgjort, sier daglig leder Dag Runar Båtvik i Norgeshus.

I flere år har Norgeshus ventet på klarsignal til å bygge ei fire etasjer høy blokk med 15–20 leiligheter i Losjevegen i Melhus sentrum. Naboer har klaget og politikere har vært skeptisk.

Godkjenning

Nå har Fylkesmannen godkjent Melhus kommunestyres vedtak 31. mai i 2016, og slår fast at Fylkesmannens vedtak er endelig og ikke kan påklages. Assisterende direktør Trond Flydal og rådgiver Ingrid Gjelten hos Fylkesmannen skriver i et brev til kommunen og klagerne at Fylkesmannen ikke finner grunn til å sette kommunens avgjørelse i saken til side, at det ikke er noe å bemerke til lovanvendelsen eller skjønnsutøvelsen samt heller ikke finner saksbehandlingsfeil som vil få betydning.

–Saken har dratt ut i tid. Jeg synes saken er et bevis på at demokratiet i Norge er ganske tungrodd. Men dette er en del av det å være utbygger, og vi har hele tida vært trygg på resultatet, sier Båtvik.

Mens boligblokker rundt omkring i Melhus sentrum har skutt i været, har Norgeshus måttet vente på svaret fra Fylkesmannen. Energiparken ett steinkast unna Losjevegen er høyere enn blokka Norgeshus skal bygge, men der har ikke utbyggeren opplevd klager.

Må selge på nytt

Siden det har tatt tid å få saken avgjort, har Norgeshus ikke gått hardt ut med salg av leiligheter. Båtvik forteller at kjøpere fortsatt står ved at de vil ha leiligheter i blokka. Når det blir byggestart, har ikke Norgeshus avklart ennå.

– Prosjektet må selges på nytt, og det skal inngås nye kontrakter. Vi er avhengig av et visst salg for å kunne gå i gang, forklarer Båtvik.

Norgeshus har fått rammetillatelse for boligblokka, og den rammes derfor ikke av byggeforbudet som et flertall i Melhus kommunestyre nylig vedtok. Båtvik sier at blokka ikke kan stanses, og at den skal bygges i fire etasjer som planlagt.

Videre klager

Magnus Øystein Kollstrøm er en av dem som har engasjert seg i saken, og han sier at klagerne vurderer å klage til Sivilombudsmannen. Kollstrøm er betenkt over blant annet trafikkforholdene i området, og spør om det skal være slik at beboere må kjøre på fortauet og om det er nok kapasitet i vannledninga til fortetting.

Naboene har vært bekymret for blokka kaster skygge og at området som ellers er preget av småhusbebyggelse, får ei blokk på fire etasjer. I samme vei bygges det nå et boligkompleks i tre etasjer. Naboene har også overfor politikerne ment at det ikke haster med flere leiligheter i Melhus sentrum. Politikerne har argumentert med at blokker spare dyrkajord, men naboene har ment at kommunestyret ikke bare kan begrunne vedtaket jordvern alene.