Det er et høyere nivå av miljøgifter i norsk villaks enn det er i norsk oppdrettslaks. Det viser den første store studien som sammenligner den laksearten vi har i norsk natur med norsk oppdrettslaks.

Les også: Signerte matmanifest

– Man har trodd at det er mer miljøgifter i oppdrettslaks enn i villaks, men nå viser det seg at det er feil. Det sier Anne-Katrine Lundebye, seniorforsker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, (NIFES).

Les også: Norsk villaksfangst er halvert på 30 år

Lundebye har ledet forskingsprosjektet hvor norsk villaks blir sammenlignet med norsk oppdrettslaks. Forskerne har studert både forskjeller i miljøgifter og i næringsstoff mellom de to.

Studien viser at oppdrettslaksen har lavere nivå av miljøgifter enn villaks. Dette gjelder blant annet dioksin, PCB, bromerte flammehemmere og de fleste sprøytemidler. Lundebye forklarer forskjellen med hva fisken får i seg.

– Fisken speiler det den spiser, både når det gjelder miljøgifter og næringsstoffer. Dette kan vi kontrollere i oppdrettsfisk, men i naturen varierer det hva fisken får å spise, sier Lundebye.