Reguleringsplanen for E6 fra Korporals bru til Prestteigen har vært gjenstand for en god del debatt de siste månedene. De tre familiene som bor på Gunhildsøien risikerer å miste bruforbindelsen til E6 med ny vei. Nå har de likevel et håp om at de kan få bru, også når ny E6 en gang vil komme.

- Det er viktig at vi får bru.

Les om bakgrunnen for saken her.

Les om ordførerens forslag her.

- For hele lokalsamfunnet

Det sier Anders Gunhildsøien, som bor på det ene gårdsbruket på stedet. Ole Magne Kant bor på det andre, mens Anders' foreldre bor i kårbolig.

De håper også på en rask avklaring, slik at de slipper å bruke mer tid og energi på dette.

- Dette handler ikke bare om å få ei bru for oss som bor her, det er for hele lokalsamfunnet. Det er viktig at det er ei bruforbindelse, sier Gunhildsøien.

Området er et populært turområde for folk i størenområdet.

- Jeg anslår det er 15 til 20 mann som går her hver dag. I helgene er det veldig mange fler, sier Gunhildsøien.

Les også: Soknedal er klar til bygging

Mulig nytt boligområde

De fremhever bosetting og nyetablering i framtiden som viktige årsaker til å få gjennom en bruløsning i området. Anders Gunhildsøien er grunneier, og sier at det ikke vil være utenkelig å utvikle området med boligtomter i framtiden.

- Det er ikke noe jeg har tenkt konkret på nå, men jeg tror dette kan bli et interessant område etter hvert. Vi vet jo det er behov for tomter.

- Det blir sentralt her med bru, sier Ole Magne Kant.

Desto mer usentralt blir det uten bru.

- Det blir jo noe helt annet. Det blir natt og dag. Da blir vi bare en bortgjemt krok, hvis vi må bruke den veien langs elva, sier Kant.

Har trua på bru

Ideelt hadde de ønsket at ny E6 ville blitt lagt i fjellet, for å få veien unna dalføret. Slik blir det ikke, og da kjemper de videre for å få bru.

De har tro på ordførerens og administrasjonens forslag om en enkel bruløsning. De har vært i dialog med både kommunen, Statens vegvesen og fylkeskommunen, og opplever at de har blitt hørt og møtt med gehør.

- Vi kom i møte med kommunen fort, og de skjønte kjapt vårt behov, sier Anders Gunhildsøien.

Bakgrunnen for saken er at fylkeskommunen la ned vilkår mot blant annet ny bruforbindelse til ny E6. Dermed sa nytt reguleringsforslag at de som bor på Gunhildsøien måtte kjøre på en vei langs Sokna, med avkjørsel fra fylkesvei 30.

Dette protesterte de kraftig på, og Næring-, plan- og miljøutvalget sa nei til den siste reguleringsplanen. De fremmet heller forslag om den forrige planen, som sa ja til bru.

Deretter kom ordfører Sivert Moen med et nytt forslag om en enkel bruadkomst under kommunestyremøtet i starten av mars. Denne gikk gjennom, og dermed ble ny reguleringsplan med tilleggsforslaget om ny bru, lagt ut på begrenset høring 20. mars. Høringsfristen er på tre uker.

Dette er dagens bru fra E6 over til Gunhildsøien. Foto: Marthe Eid