Torsdag tok formannskapet starten av sitt møte på bedriftsbesøk på Kotsøy, hos Lillerønning snekkerifabrikk. Her fikk de servert historie, statusoppdatering, gode historier, hjemmebakt kake og kaffe.

I dag er Knut Gunnar Frøset daglig leder på fabrikken, en jobb han tok over 1. januar 2016. Men sjefen sjøl, Toralf Lillerønning, var også til stede.

100 mill. investert

Det er en enorm reise fabrikken har gjort siden oppstarten 1951. Totalt anslår de investeringene de har gjort i maskiner og på fabrikk til 100 millioner kroner over disse 66 årene.

2017 tegner til å bli et normalår, etter en litt roligere start på året enn det som var tilfellet i fjor. Omsetningen i fjor tror de havner på rundt 95 millioner kroner.

Kundene kan hovedsakelig deles inn på denne måten: Industrikunder, hyttemarkedet, hus- og leilighetsprosjekter og forhandlere.

Toralf Lillerønning fortalte at de i dag sysselsetter knappe 60 ansatte, og beskriver en svært stabil og lojal arbeidsstokk.

Arbeidsgiveravgift

Den differensierte arbeidsgiveravgiften, som falt bort for Midtre Gauldals del, er noe som ikke virker som et konkurransefortrinn for fabrikken.

- For eksempel har de lavere avgift i Røros, sa Lillerønning.

Til nå har de fått transportstøtte, ettersom de har lange avstander å frakte materiale og sine produkter, men den faller nå bort i år.

Ordfører Sivert Moen svarte at han har hatt møter med ordførere fra flere andre kommuner som har hatt bortfall av den differensierte arbeidsgiveravgiften, og at de planlegger en snarlig Oslo-tur i sakens forbindelse.

- Villet utvikle

Øystein Digre er både representant i formannskapet, og lastebileier i Digre Transport AS. De kjører fast for Lillerønning snekkerifabrikk.

- Hvis jeg skal prøve å å komme med et sideblikk på hvorfor dere har lyktes så godt, mener jeg det skyldes at dere hele tida har vært produksjonsorienterte. Dere har villet utvikle, og har stadig investert i nytt utstyr. Dere har ikke vært så opptatt av utbytte, men heller ville blitt bedre.

Aina Bogen er også representant, og nabo til Toralf Lillerønning. Hun mener mye av suksessen handler om måten eierne lever og ikke minst behandler sine ansatte. Hun beskriver en nøktern bedriftseier.

- Nøysom

- De tar med ansatte på en tur hvert år. Og han er nøysom, det er ikke akkurat et palass han bor i. Han pusset opp litt før jul i huset, som er fra 1965.

- Har du satt inn nye vinder, da? spurte Bjørn Enge smilende.

- Nei! De skiftet jeg på 80-tallet, kontret Lillerønning leende.

Det får holde.

FORMANNSKAPET: Fra venstre: Aina Bogen, rådmann Knut Dukane, Toralf Lillerønning og ordfører Sivert Moen. Foto: Marthe Eid
ENGASJERT: Toralf Lillerønning har nå trappet ned, og har overlatt daglig leder-vervet til Knut Gunnar Frøset. Han er likevel høyst tilstedeværende i fabrikken. Foto: Marthe Eid