Deltakerne under matkurset som Internasjonalt råd arrangerte søndag, fulgte spent med etter hvert som rettene ble til. Inne på skolekjøkkenet på Gauldal skole og kultursenter der matkurset ble holdt, ble det stekt kjøtt, hakket krydder, kjevlet og kokt.

– Veldig bra og artig

Den syriske flyktningen Nahaf Aldakkak som har bodd i Norge i to år og åtte måneder, demonstrerte retten shishberak. Dette er en rett med innbakt oksekjøttdeig, frisk koriander, løk, maisstivelse, pepper og yoghurt. Randi Rognes noterer oppskrifta og tilberedning underveis.

En av dem som deltok i matlaginga, var Nahed Ali Mohammed fra Sudan. Hun var medhjelper, og hadde med sønnen Mahmoud.

– Det er veldig bra og artig at vi kan lære bort arabisk mat til nordmenn. Hovedretten i arabisk matlaging er kjøtt som grilles eller stekes, forteller Nahed.

Sønnen Mahmoud lekte ivrig med Ingrid Vingelen-Digre, og like ved hadde han reservebestemor og flyktningevenn Lillfrid Spjeldet som syntes det var interessant å bli kjent med nye retter.

– At de vil lære bort til oss, er veldig artig. De har sine mattradisjoner som vi ikke kjenner så godt, sier Spjeldet.

Lammekjøtt på somalisk vis

Ved en annen benk er Jamila Omar fra Somalia i gang med å vise retten sambusa som blant annet serveres i brylluper og under id. Den inneholder lammekjøtt, og deltakerne kjevler flittig på leivene som hører med. Leivene ble brukt til å pakke inn kjøttet.

Selv om nordmenn i mange år har spist italiensk, amerikansk, gresk, spansk og asiatisk mat, tror Randi Rognes at mange først og fremst satser på typisk norske retter.

– Vi er blitt mye mer fargerike i matvalget, men det er sikkert mange som spiser kjøttkaker og fårikål, konstaterer Rognes.

Rognes er nestleder i Internasjonalt råd, og hun mener at oppskriftene fra innvandrernes kjøkken kan gi variasjon i kosten.

Søndagens kurs var det første av en smak på en annen matkultur, og 2. april står polsk og slovakisk mat på menyen.