I dag startet rettssaken etter dødsbrannen på Øysand 26. mai 2015 der en person døde og to ble meget alvorlig skadd.

Sør-Trøndelag tingrett behandler saken der daglig leder ved Trondheim Bil-Demontering er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven, og bedriften er ilagt milliongebyr.

Pårørende

Svein Børge Hustøft fra Soknedal ble meget alvorlig brannskadd, og er blitt trillet inn i rettssalen i rullestol. Rundt ham står søstrene May Iren Hustøft og Tonje Hustøft Leira.

- Vi har ventet to år på denne dagen. Det er en befrielse å få det unnagjort,sier May Iren Hustøft.

Tonje Hustøft Leira sier at det er mange følelser i omløp, og at det er en spesiell dag.

Svein Børge Hustøft (25) ble ansatt kort tid før brannen 26. mai, og han er utdannet bilmekaniker. Han er ett av vitnene, og sier at han ikke fikk noen opplæring knyttet helse, miljø og sikkerhet. I retten forteller han at han våknet opp etter brannen på Haukeland sykehus, men at han husker selve brannen.

- Jeg vet hva som skjedde. Jeg sprang inn for å stoppe lekkasjen, sier Svein Børge til Trønderbladet.

På sykehuset var han i ett år og tre dager. Han forteller at han er avhengig av heldøgns omsorg, og er på Lian rehabilitering. Mens han lå på Haukeland sykehus, ble han far.

- Det går framover, men sakte, sier Svein Børge.

Blant tilhørerne sitter også familien til Leif Inge Høvik som omkom i brannen. Mor Elin sier at det er en tung dag, og at det skal bli godt å bli ferdig med saken.

- Jeg synes det har gått lang tid, sier Elin Høvik.

Tone Høvik er søster til Leif Inge Høvik som omkom, og hun sier at det skal bli godt å komme til bunns i saken.

- Det har vært en lang prosess,sier Tone Høvik.

Fortsatt på sykehus

Elin Lystad, kona til Håvard Lystad som fortsatt ligger på Haukeland universitetssykehus, sier at det er fælt å sitte i salen uten at ektemannen kan være der.

- Det går framover med ham. Legen har varslet at det er for tøft for Håvard å være i salen, sier Lystad.

Ekteparet er fra Buvika. Håvard Lystad hadde vært ansatt i Trondheim Bil-Demontering i 14 år.

Mange tilhørere

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg sitter i salen ved siden av forsvareren, og er tydelig preget av situasjonen.

Rettssaken skulle starte i dag klokka ni, men ble en halv time forsinket. Siden det kom så mange tilhørere, ble rettssaken flyttet til lagmannsrettens sal. To bistandsadvokater er oppnevnt,og disse vil kreve erstatning på vegne av pårørende og skadde. Arne Aalberg fra NTNU er sakkyndig.

Arbeidstilsynet

Til stede i rettssalen er også juridisk rådgiver Ann Christin Wilhelmsen fra Arbeidstilsynet. Wilhelmsen sier at det er en ganske tøff sak. Hun har med tre kolleger som følger rettssaken.

- Jeg har vært borti mange saker og alvorlige saker. Her er det en død og skadde personer. Det er ikke vanlig at en får en så alvorlig ulykke,sier Wilhelmsen.

Trondheim Bil-Demontering holder til på Øysand, og fikk utslippstillatelse fra Fylkesmannen i 2004. Aage Sliper Midling er aktor, og har lest opp tiltalen og går nå gjennom dokumenter i saken.

Ifølge tiltalen var det lagret brannfarlig væske fra demonterte kjøretøy i ståltanker i en reol. Tankene var fra Tine, ifølge aktor. Aktor sier i retten at ansatte oppdaget at reolen hadde falt ned. Bensin rant ut, og aktor sier at sluket i rommet ikke klarte å ta unna bensinen som rant ut.

- Det ble kjørt inn en elektrisk truck. Brannen var et faktum, sa aktor Midling.

Midling sier at rettsaken handler om HMS og reolsystemet hos Trondheim Bil-Demontering. Blant vitnene som skal inn i løpet av saken, er ansatte i bilopphuggeriet og branninspektøren i Gauldal brann og redning.

Den eksplosjonsartede brannen førte til at ansatt Leif Inge Høvik døde dagen etter av svært omfattende brannskader, mens to ansatte ble meget alvorlig brannskadd. Høvik etterlater seg samboer og felles barn.

- Tragisk sak

- Dette er en tragisk sak, sier forsvarer Frode Wisth i sitt innledningsforedrag.

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg har ikke erklært straffeskyld.

Wisth sier også at han bad om en ny sakkyndig rapport, og at det førte til endring i saken. Han sier også at det ble funnet en knekt bjelke på gulvet, og at denne var sveiset.

- Det er ikke en hemmelighet at sveisen var dårlig, sa Wisth.

Videre viser forsvareren til at det hadde vært tilsyn fra Gauldal brann og redning, og Arbeidstilsynet hadde et uanmeldt tilsyn våren 2015. Til Trønderbladet sier forsvareren at han ikke ønsker å uttale seg.

Daglig leder Belinda Skibnes Ramberg forklarer seg i dag i retten, og hun forteller at det som skjedde har vært tungt for henne.

Trondheim Bil-Demontering ble rammet av en eksplosjonsartet brann 26. mai 2015. Foto: Thomas Olsen
Til venstre juridisk rådgiver Ann Christin Wilhelmsen fra Arbeidstilsynet, og til høyre pårørende til Svein Børge Hustøft og Leif Inge Høvik. På rekka bak May Iren Hustøft og Tonje Hustøft Leira, sitter Elin Høvik, Tone Høvik, Kurt Høvik og Dag Larsen.
Pårørende sitter på tilhørerbenken, og den ene er kona til Håvard Lystad fra Buvika.
Svein Børge Hustøft sammen med søstrene May Iren og Tonje.
Den eksplosjonsartede brannen førte til store skader på bilopphuggeriets bygg.