(Ane Hammerås var artikkelforfatterens oldemor)

Vi drar tilbake i tid til husmannsplassen Stavelimoen, som geografisk ligger i sør-østlig retning ca 5-6 km fra Svorkmo mot Svorksjøen. Året er 1868 og på denne husmannsplassen kommer Ane Katarina Staveli til verden den 4. desember. Hun blir født som nummer fire av åtte andre søsken; Ingebrigt, Jakob, Karen, John, Kjersti, Ole og Erik. Mor til Ane var Elisabeth Jakobsdatter Staveli fra Stavelia, som sammen med ektemannen Ole Johnsson fra Oppdal hadde slått seg ned som husmannsfolk på Stavelimoen først i 1860-åra. Husmannsplassen låg flatt og fint til nede ved elva Svorka

Av fransk ætt

Det sies at det rant fransk blod i årene i slekta til Ane. På morsida er det trolig at hun hadde sine aner fra de tre brødrene Jakob, Bastian og Gabriel, som kom til Gauldalen i 1680-åra. De var hugenotter fra Frankrike, og rømte fra sitt fedreland som et resultat av langvarige religionsforfølgelser. Det mange i Gauldalen som kan føre sin slekt tilbake til disse tre franskmennene som fikk store familier og mange etterkommere.

Familien Staveli hadde ikke gode levekår på husmannsplassen Stavelimoen. Der det viktigste i ørk og helg bestod av hardt arbeid og slit for å ha nok mat, klær og sko for i det hele tatt å kunne overleve. I 1875 er størrelsen på buskapen på Stavelimoen oppgitt til å være 1 ku og 4 sauer. Utsæd var 1/8 tønne blandakorn og 1 1/2 tønne poteter. De tre eldste av barna emigrerte med håp om å få et bedre liv i mulighetens land, Amerika. Denne familien var de siste som bodde på Stavelimoen, som etter nedleggelsen gikk tilbake til Stavelia.

I 20-årsalderen skulle Ane Staveli møte Per Reksås, som vokste opp som en av 10 søsken i Reksåsen på Hølonda. I kirkeboka for Meldal står det at den 3. mai i 1890 giftet «pige Ane Katarina Staveli seg med gardmansøn Peder Reksaas».

Samme høst vart de foreldre til datteren Kari. Da garden Hammeråsen i Sørbygda på Hølonda kom på salg i april i 1893 slo de til og kjøpte garden av Ola Skotterø for 3250 kroner. Før den tid bodde og drev Ane og Per garden Bjørkjønnåsen i Røsgrenda.

Etter at de flyttet til Hammeråsen tok de Hammerås som sitt slektsnavn.

Fra hand til munn

Hele 9 barn skulle Ane og Per få sammen. Mye strevsomt arbeid var det nok for å klare å livberge seg på garden.

Fra vondt til verre skulle det bli da Per fikk kreft og gikk bort alt som 50-åring den 10. mai i 1911. For Ane betydde det at hun ble sittende igjen alene med ansvaret for barna Arnt (3), Olga (5), Karen (8) , John (10), Even (12), Oline (15), Gjertrud (17), Elisabet (19) og Kari på 21 år. Tøffe tider for Ane å klare den store byrden med å forsørge en så stor familie på en liten gard med 40 mål med dyrkajord. Dette var lenge før den tid en kunne få økonomiske støtte ved å henvende seg til NAV.

Barna i Hammeråsen måtte tidlig bli voksne ved å hjelpe til i gardsarbeidet og etter hvert komme seg ut i arbeid alt i tidlig ungdomstid. Men, mor Ane klarte sin livs store oppgave med å holde hele barneflokken samlet og fikk oppleve at alle de 9 barna vokste opp. Odelsgutten Even var 12 år da faren døde og han skulle komme til å bli den neste bonden i Hammeråsen. Even bodde på garden resten av sitt liv, sammen med kona Oline og de fire barna de fikk.

Ane Hammerås vart mye sengliggende og pleietrengende de siste åra av livet sitt, før hun døde i Hammeråsen den 10. juni i 1948, 80 år gammel. En stor familie fikk hun og Per med 31 barnebarn. De har den dag i dag mange etterkommere både på Hølonda, Gauldalen og ellers utover det ganske land.

tronderbladet@tronderbladet.no

TO ULIKE LIV: To av de seks døtrene til Ane og Per Hammerås var Elisabeth (f. 1892) og Oline (f. 1896). Elisabeth skulle få den skjebnen at hun fikk tuberkulose i 1920-åra. Derfor levde hun store deler av livet sitt på tuberkulosehjemmet i Melhus. Hun døde i Melhus i 1940, 48 år gammel. Til høyre hennes søster Oline som i ungdommen tok seg arbeid som skeiderske ved steinvaskeriet ved gruvene på Løkken. Hun vart senere gift med Johan Opland fra nabogarden Grønlia.
HAMMARÅSEN 1912: Året etter at Ane Hammerås var blitt enke og stod alene igjen med ansvaret for en stor barneflokk, tok fotograf J. Sødahl dette bildet under slåttonna i Hammeråsen. Fra venstre onnahjelp Ivar Trotlandseggen, Even, Kari, Olga og Karen Hammerås. Mor Ane Katarina har sønnene Arnt og John Hammerås ved sida.
ANE KLARTE DET: Selv om Ane Hammerås vart enke som 43 åring og dermed enslig forsørger for sine 9 barn, så klarte hun sin viktigste oppgave i livet. Her er hun i eldre år i Hammeråsen, der vedovnen i stua spilte en viktig rolle for å berge liv før den elektriske komfyren kom i hus.