Kontrakt er skrevet med det rumenske orgelbyggeriet Sandor Peter, og prisen feide alle tvil til side. 1,5 millioner kroner utgjør en tredjedel av et tilsvarende norskbygd orgel, hevder Eivind Nygård i orgelkomiteen.

– På grunn av kostnadene med et nytt orgel la vi slike planer på is. Men anbudet om restaurering ble lagt ut offentlig på Doffin, og da kom tilbudet fra Romania. Vi sjekket ut tilbudet grundig, og menighetsrådet vedtok til slutt en slik løsning, sier Eivind Vik.

Dro til Romania

I fjor var han og kantorene Ole Karsten Sundlisæter og Knut Arne Aasen på besøk i Transylvania i Romania. De fikk godt inntrykk av orgelbyggeriet, som har mellom fem og ti ansatte.

– Ole Karsten fikk tillit til hvordan de bygger orgler, og vi var også i ei kirke for å høre et slikt orgel spille, forteller Nygaard.

Etter det han kjenner til finnes det ett orgel fra denne fabrikken i Norge fra før, nærmere bestemt i Stavanger.

Kanskje i løpet av året

Støren kirke feirer i år 200-årsjubileum. Eivind Vik tviler på at orgelet er på plass til jubileumsuka i september, og vil gjerne gi orgelbyggerne tid for at resultatet skal bli bra. Orgelet får 23 stemmer.

– Et tilsvarende orgel fra en fabrikk i Norge eller Nord-Europa ville ha kostet fire til fem millioner kroner, så her sparer vi mye penger, sier Eivind Nygaard.

Det gamle orgelet er fra 1960-tallet og ble plukket ned før den innvendige restaureringa av kirka i fjor. Gammelorgelet ble solgt til orgeltekniker Espen Selbæk for 30.000 kroner.

Kommunen bidro

Midtre Gauldal kommune bevilget en stor sum til orgelprosjektet, hele 1,2 millioner kroner. Resten er menigheten i ferd med å samle inn, og Nygaard sier at de ligger godt an.

Sogneprest Oddbjørn Stjern sier menigheten har funnet en god løsning, slik han ser det så langt. Han har ikke vært avgjort på hva han har sett på som den beste løsninga.

– Prisen var viktig, og da hadde det også vært mulig å tenke et hybridorgel, det vil si ett som er både elektronisk og pneumatisk. Men et nytt tradisjonelt orgel til samme pris høres fornuftig ut, sier Oddbjørn Stjern.

Han gir honnør til kommunen for deres velvilje til å støtte orgelprosjektet i Støren kirke, og til alle som har arbeidet på frivillig basis med prosjektet og innsamlinga.

Til nytt orgel i Melhus kirke er det samet inn 1,3 millioner kroner i frivillige gaver.

Sokneprest Oddbjørn Stjern ser fram til nytt orgel i Støren kirke, og på grunn av restaureringa i fjor ble det gamle orgelet plukket ned for lenge siden. Foto: John Lerli
Eivind Nygaard er leder i orgelkomiteen for Støren kirke. Arkivfoto. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
Ingen deler av det gamle orgelet i Støren kirke brukes opp igjen. Orgeltekniker Espen Selbæk kjøpte det gamle orgelet og plukket det ned. Arkivfoto. Foto: John Lerli