I løpet av fire år er utgiftene Melhus kommune har til utskrivingsklare pasienter blitt 20-doblet. Slik kan det ikke fortsette, mener assisterende rådmann Trude Wikdahl.

Melhus kommune betalte i fjor ifølge ei orientering assisterende rådmann Trude Wikdahl ga til Melhus kommunestyre, 2,8 millioner kroner for utskrivingsklare pasienter. Summen i 2012 var 136.000 kroner.

Hølonda

For å kunne ta imot utskrivingsklare pasienter raskere, foreslår rådmannen at Hølonda helsehus som har sykehjemsplasser og omsorgsboliger, kun får omsorgsboliger. Disse boligene skal ifølge Wikdahl, ha muligheten til heldøgns omsorg og pleie. Hølonda helsehus har 16 sykehjemsplasser, og får 6 nye som følge av den store utbygginga som helse- og omsorgssenteret har vært inne i. Helsehuset har også 17 omsorgsboliger.

Buen

I tillegg ønsker rådmannen å ta i bruk ubrukte plasser på Buen for å gi økt beredskap når det gjelder utskrivingsklare pasienter, og flytte trygghetsavdelinga. Avdelinga Sagatun på Buen omsorgssenter har stått tom siden 2013. Kommunestyret har vurdert om Sagatun skal brukes til det nye forvaltningskontoret som ifølge assisterende rådmann Wikdahl, skal tre i kraft i mai. Foreløpig har ikke kommunestyret avgjort hvor forvaltningskontoret skal være. Wikdahl pekte også på at Melhus har et lavt antall korttidsplasser sammenlignet med andre kommuner.

Venter økning

Melhus kommunestyre har vedtatt en omorganisering av pleie- og omsorgstjenester, og det skal skje gjennom prosjektet «100 år i eget hjem». Ut fra framskrivning av tall, venter kommunen 33 prosent økning i antall personer over 67 år.

–I dag har vi 105 sykehjemsplasser, og må ha 65 nye i 2030. Kommunen har 385 årsverk innen pleie og omsorg nå, og vil måtte ha 600 årsverk i 2040, sa Wikdahl.

Ei slik utvikling mener Agenda Kaupang som laget en rapport for Melhus kommune, at kommunen ikke vil makte økonomisk sett.

Tiltak

Gjennom prosjektet «100 år i eget hjem» ser kommunen på ulike tiltak. Blant disse er informasjon til innbyggere, økning av kompetanse blant kommunalt helsepersonell og ledelse, hverdagsrehabilitering, forvaltningskontor, boliger som er tilpasset framtidig behov samt bruk av velferdsteknologi. Assisterende rådmann Wikdahl opplyste i kommunestyremøtet at kommunen har opprettet tre halvstillinger i forbindelse med hverdagsrehabilitering.

Kommunen har fått skjønnsmidler fra Fylkesmannen til å foreta hjemmebesøk hos alle eldre fra mai, og har også prøvd ut gps-klokke på åtte eldre med varsling til pårørende.

Rådmannen foreslår at Hølonda helsehus får bare omsorgsboliger.
Buen omsorgssenter. Kommunestyrerepresentant Jan Frode Hatlen (V) er på vei inn til matpausen kommunestyret har på Buen.