At mange eldre har dårlig matlyst, er en kjent sak.

Nå tar sykehjemmet på Støren grep, og gjør som Melhus kommune har gjort før dem: De endrer på måltidsrytmen på institusjonen.

Les også: Utsetter kjøkkenet igjen

... men så blir det bygd nytt likevel

Fjerner søtbrødene

I dag serveres frokost på morgenkvisten, så et kaffemåltid med kaffebrød, før middagen serveres allerede klokka 13. Kveldsmaten blir gjerne servert rundt klokka 18.

Fra september endres dette. Da skal det serveres varm lunsj klokka 12, og middagen utsettes til 15.30. Dermed kuttes de sukkerholdige kaffebrødene, som må sies å gi lite sunn energi til brukere som trenger nettopp dette. Kveldsmaten skal så serveres rundt klokka 19.30.

- Vi har snakket om å gjøre dette i flere år, men det har blitt utsatt. Vi hadde håpet å gjøre det samtidig med at vi tok i bruk nytt kjøkken, men nå ble dette utsatt. Da begynner vi likevel, sier kjøkkensjef Lise Robudal.

Det nye kjøkkenet skulle etter planen stå ferdig i år, men ble utsatt med ett år.

- Vi gjør dette slik at beboerne får mindre søtbrød og mer sunn mat. Og kanskje får de litt mer matlyst til middag, sier Robudal.

- For lang tid

En annen virkning de håper på, er at medisinbruken kan gå ned med mer riktig og næringsrik mat.

Kanskje får de opp appetitten også.

- Det som har vært dratt frem, er at det går for lang tid fra kveldsmaten til frokost.

Det er ennå ikke bestemt hva de skal servere til lunsj, men Robudal trekker frem eksempler som karbonader, omelett og supper. Enkel, men varm og næringsrik mat.

Turnus på kjøkkenet

Rent praktisk betyr dette endrede rutiner og arbeidstider for de ansatte på kjøkkenet. De må spre de ansatte utover dagen. Nå slutter de klokka 15, mens fra september vil de gå mer i en turnus der siste vakt slutter klokka 17.

- Vi skal være her til alle har fått mat, vi skal være sikre på det, sier Robudal.

Hun sier at alle på kjøkkenet er positive til endringen som skjer.

- Vi har snakket om det over så lang tid. Det blir positivt. Men det blir en omstilling for alle, også for pasientene.

Inkludert de to kantinene på sykehjemmet, sysselsetter kjøkkenet 7,1 årsverk. I tillegg til å lage all maten på sykehjemmet og driften av kantinene, leverer de også mat til Singsås bo- og dagsenter, samt til hjemmeboende som bestiller mat.

TURNUS: Kjøkkensjefen forteller at de ansatte er positive til endringen, selv omd et betyr at de går inn i et turnussystem. Den siste på jobb går ikke hjem før klokka 17. Toril Aunøien og Elin Malum baker,mens kjøkkensjef Lise Robudal står til høyre. Foto: Marthe Eid