Da Mona kom til Hovin, kjente hun ingen bortsett fra svigerfamilien. Idretten er blitt en inngangsport for å bli kjent med andre, og Mona har engasjert seg i Hovin IL.

– Hovin IL arrangerer idrettsfestival for voksne nå i mars. Dette tilbudet er rettet mot «foreldregenerasjonen» og nyinnflyttede. Der er det lett å bli kjent med flere sambygdinger, og det er en fin måte for nye hovinsbygg å bli kjent med andre på for dem som vil. Vi spiller volleyball, kanonball og landhockey i uhøytidelig cup, forteller Mona.

Mona kunne ha tenkt seg en viking-temapark med vikinglandsby, museum, berg- og dalbaner og badeanlegg i Melhus.

Hva brakte deg til Hovin?

– Jeg hadde funnet meg noe så sjeldent som en sjømann fra Hovin, fått en datter og bodde i en bitteliten leilighet i Haugesund. Vi lette etter en større plass å bo der, men fant ikke noe av interesse. En dag sommeren 1998 da vi var hos mine svigerforeldre, kom svigermor ut på trappa med avisa i hånden og sa at nå er skomakerhuset annonsert til salgs igjen. Da hadde vi egentlig aldri tenkt at vi skulle bosette oss på Hovin, men jeg fikk veldig lyst til å dra å se på huset. Og da var det gjort. Jeg har følt meg hjemme på Hovin siden før vi flyttet hit, og har aldri ønsket å flytte tilbake.

Hvordan var det å være nyinnflyttet?

– Datteren vår fikk barnehageplass, og da datter nummer to kom, spurte jeg helsesøsteren om hun ikke kunne få til noen samlinger med andre som hadde fått barn omtrent samtidig med meg. De jeg ble kjent med der har jeg god kontakt med enda, og barna er bestevenner.

Hva har idretten betydd for deg?

– Da ungene ble eldre og kunne begynne med idrett, var det fotball om sommeren og ski om vinteren. Skidelen tar min mann seg av. Jeg er vestlending og går minst mulig på ski. Men jeg meldte meg som lagleder da vår tredje og yngste datter begynte med fotball i Hovin IL. Siden har jeg vært med å holde hjulene i gang både som lagleder, trener og diverse verv i styret. Hovin IL er kjempeviktig for bygda, og en fin møteplass for nyinnflyttede. Det skal også nevnes at Hovin IL har de to siste årene hatt med lag i Holmenkollstafetten. Vi tenker å stille i år også.

Du er også med i fotballklubben?

Det siste året er det Gauldal FK som har vært i fokus for min del. Fotballkretsen ville ikke godta samarbeidslag mellom Hovin, Lundamo og Flå lenger, og dermed ble det til at vi stiftet Gauldal FK, og la ned fotballaktiviteten i moderklubbene. Det har vært veldig mye arbeid å danne en helt ny fotballklubb, men det ser heldigvis ut som det var verdt det. Vi hadde første sesongen i 2016 med totalt 35 lag, og det gjør oss vel til en av de største klubbene i distriktet. GFK har mange planer fremover og må bygge opp klubben sten for sten for å få den mest mulig solid. Nå går vi straks i gang med ny sesong og har flere spillere og lag enn noen gang. Det hadde vi ikke klart med tre separate klubber. Grensene mellom bygdene er i ferd med å bli borte.