Det nye orgelet til Melhus kirke ankom mandag i lastebil, og så tok dugnadsgjengen sammen med ansatte fra Orgelbau Kuhn, fatt på å bære inn delene.

– Er det vanlig med slik vind, undrer Claude Lardon fra Orgelbau Kuhn.

Rundt Melhus kirke blåser det ofte, og det var intet unntak i går. Storm har det også vært rundt nyorgelet.

Dugnadshjelp

Lastebilene med orgelet i deler, blir rygget inn til portalen utenfor kirka. En dugnadsgjeng bestående av Erik Tofte, Jens Loddgard, Kåre Skånøy, Oddvar Horg, Per Ivar Dørrum, Tor Ingolf Reitan, Torleif Haarberg og Martin Melhuus har møtt opp for å hjelpe til med å bære inn orgelet sammen med de ansatte fra Orgelbau Kuhn.

Inne i kirka har kirkelig ansatte ryddet unna stolene. Spillepulten til gammelorgelet står nede på gulvet, og kirkeverge Kurt Rylandsholm sier at planen er å sette den tilbake igjen som et minne om gammelorgelet. Alternativet hadde vært å sette spillepulten på låven i Varmbu, opplyser Rylandsholm.

– Jeg tror ingen ville sett seg nytten av å kjøpe den gamle spillepulten, sier Rylandsholm.

Benkene

Kommende søndag blir gudstjenesten i Melhus bedehus. Montering av orgelet vil ta tre uker, og kirka vil være i bruk etter hvert til kirkelige handlinger. Rylandsholm opplyser at det blir pause fra orgelmonteringa når det for eksempel er begravelse.

Hvorvidt benkene settes på plass med det første, er ifølge Rylandsholm ikke avklart ennå.

–Det var mer arbeid med benkene enn vi trodde fordi de har fuktskader og transportskader. Benkene skal males og tørkes først, sier Rylandsholm.

Rylandsholm forteller at budsjettet så langt holder, men at det også er uforutsette utgifter. I kirka har det periodevis vært lukt fra avløpsanlegget, og dette vil det også bli gjort noe med, opplyser Rylandsholm.

– Vakker kirke

Denne uka vil fire ansatte fra Orgelbau Kuhn jobbe med nyorgelet inne i Melhus kirke, fem fra firmaet er der i neste uke og den tredje uka er tre ansatte i kirka.

En av dem er Claude Lardon, og han skal være i Melhus i tre uker. Lardon sier at det alltid er bra å ha med noe fra det gamle orgelet.

– Melhus kirke er veldig vakker, og den har en vakker beliggenhet på høyden ved landsbyen. Vi har designet orgelet slik at det skal passe inn i kirka. Deler av orgelet vil være ferdig til 17. mai, og så blir hele orgelet klart til slutten av mai, sier Lardon.

Oddvar Horg fra dugnadsgjengen bærer inn en del av nyorgelet. I døra står Claude Lardon fra Orgelbau Kuhn som står klar til å hjelpe til med bæringa. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Stolene i Melhus kirke er flyttet bort slik at det blir plass til delene til det nye orgelet. Bak kirkeverge Kurt Rylandsholm står den gamle spillepulten. Foto: Gunn Heidi Nakrem
I bakgrunnen ser en at det satt opp stillas som skal benyttes under montering av nyorgelet. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Lastebilene ble kjørt inntil portalen.
Orgeldelene kom i lastebiler.