Trondheim kommune ga tillatelse til at eksisterende redskapshus og fjøs/låve ved Jonsvatnet kunne rives og erstattes med nytt. Melhus kommune benyttet retten til å klage siden de to kommunene er med i Metrovann-samarbeidet, og Fylkesmannen ga medhold til Melhus kommune når det gjelder stallen som skulle erstatte fjøset/låven.

Fylkesmannen godkjenner riving, men ikke at det kan føres opp ny driftsbygning/stall. Derimot kan tiltakshaver sette opp nytt redskapshus.

11 hester

Den nye stallen skulle bestå av to etasjer med bokser for seks hester, utstyrsrom, wc, lager, teknisk rom og kaldrom. Stallen skulle ifølge opplysninger Fylkesmannen har fått, huse seks hester og i tillegg skulle det gå fem hester i innhegning.

Mattilsynet, Riksantikvaren og avdelinga kommunalteknikk i Trondheim kommune frarådet riving og oppføring av nytt bygg. Hensynet til drikkevannet står sentralt i merknadene, og Fylkesmannen mener det er ikke er tvil om at økt hestehold på gården kan gi økt forurensning på drikkevannskilden. Jonsvatnet er drikkevannskilde for store deler av Trondheim kommune, og skal også forsyne Melhus i en krisesituasjon. Melhus har som en del av Metrovann-samarbeidet, anledning til å klage på tiltak som gjelder Jonsvatnet og har altså gjort det. Malvik har også drikkevannsinteresse i Jonsvatnet.

Signaleffekten

I klagen skriver Melhus kommune blant annet at signaleffekten av at Trondheim kommune tillater byggetiltak som kan medføre økt fare for forurensning samtidig som at kommunen innfører til dels kraftige rådighetsinnskrenkninger på andre eiendommer innenfor nedbørsfeltene til disse to hoveddrikkevannskilden, er etter kommunens mening uheldig og ikke bør undervurderes. Klæbu kommune har også klaget på at Trondheim har sagt ja til oppføring av stall.

Trondheim kommune har innført omfattende restriksjoner for Benna og Grøtvatnet i Melhus, som skal forsyne Trondheim med permanent drikkevann og reservevann. Blant restriksjonene er nei til et ridesenter og til dyrehold på gårder. Trondheim kommune mener at den nye stallen ikke vil gi økt omfang av dyrehold ved Jonsvatnet, og at Jonsvannsskjønnet førte til at tiltakshaver beholdt rettigheter til dyrehold.