-Jeg tror nesten dette er verdensrekord, i alle fall norgesrekord, humrer daglig leder i Brekkåsen Idrettsbarnehage, Hjørvard Bjørnbeth.

Over 70 prosent menn i ledergruppen

I barnehagen hans er det 24 ansatte og 12 av dem er menn. I ledergruppen er fem av sju menn, og når en av de to kvinnene der nå slutter, ytret de ansatte ønske om at hun skulle erstattes med en annen kvinne.

Les også: I barnehagen spiser de saltsild til lunsj

I utlysningsteksten står det derfor noe så sjeldent som "KVINNER oppfordres til å søke". Ikke mange barnehager trenger å tenke på denne problemstillingen.

-Jeg vet jo at jeg får mange kvinnelige søkere uansett, men det er litt artig å kunne skrive dette i stillingsannonsen, sier Bjørnbeth.

Flere menn i byene

Han forteller at han ikke vet om noen andre barnehager i Midt-Norge med tilsvarende andel mannlige ansatte, men at i sentrale strøk på Østlandet, finnes det flere barnehager som har lyktes i praksis med likestillingen. I sentrale bystrøk her i Midt-Norge anslår han han at den gjennomsnittlige andelen menn i barnehagene er på rundt 20 prosent. Likevel finnes det fremdeles barnehager helt uten menn, og i Melhus kommune er det også mange barnehager med få mannlige ansatte.

Menn tiltrekker menn

Stillingsannonsen er så oppsiktsvekkende at bare kort tid etter at den ble lagt ut, ble Bjørnbeth kontaktet av både Fylkesmannen, interessegruppen Menn i barnehagen, og flere aktuelle søkere. Menn i barnehagen, MIB, linket til stillingsannonsen på sin nettside, og de skriver "Har du noen gang sett noen liknende i en barnehages stillingsannonse?"

Selv om søknadsfristen er først 20. mars, har barnehagen også fått inn en søknad.

-Og den er fra en mann...?

-Hehe. Ja, ler Bjørnbeth.

Det er ikke til å stikke under en stol, at menn i barnehagen, tiltrekker flere menn.

-Vi har jobbet målbevisst med likestilling hele tiden, men det er også sånn at det er lettere å få flere menn, når man allerede har menn ansatt, sier barnehagelederen.

MENN I BARNEHAGEN: Håvard Hovin (t.h.) er en av de mange mennene i Brekkåsen idrettsbarnehage. Her sammen med Kim Andre Høibakken, praksiselev fra ungdomskolen.