Skisesongen er høysesong for kuttskader, og de fleste skiskadene skjer på grunn av fjellski med stålkanter.

- Det er lurt å kunne førstehjelp og å ha med nødvendig utstyr i sekken om du skal ha med hunden din på skitur, sier sjef for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

Les også: Skikongen og femmilsforfattere på Gåsbakken

LEs også: Ny trimpost er allerede populær

Forsikringsselskapet opplyser at de hver vinter flere skademeldinger om hunder som har skadet seg i skiløypene. Fjellski er ofte synderen når det kommer til kuttskadene, og skadene kan være svært alvorlige.

Dropp stålkantene

- Hvis man har hund, anbefales det å bruke fjellski uten stålkanter eller fjellski med stålkant bare på midten av skiene. Kantene kan også slipes, sier Opedal. Han har følgende tips til hva du skal ta med i sekken, for å være beredt om skaden først skjer:

- Sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks. Dette bør være med i sekken på lik linje med førstehjelpsutstyr for mennesker.

Sjekk hvor stor skaden er

Veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen, Tor Kvinge, understreker hvor viktig det er å ha med førstehjelpsutstyr, og vite hvordan man bruker det.

- Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt.

- Er du usikker, eller ser at hunden blør kraftig, tar du umiddelbart kontakt med veterinær. Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og kunne gi langvarige eller permanente komplikasjoner.

Ha hunden i bånd

- En hundeforsikring dekker selvsagt undersøkelse og behandling hos veterinær hvis hunden får kuttskader i skiløype, sier Espen Opedal, som også minner om å ha hunden i bånd i løyper der det ferdes mye folk.

- Da er det mindre risiko for at hunden blir påkjørt av enten skikjørere eller pulker.