Elevene fra femte trinn på Haltdalen oppvekstsenter fikk bruk for engelsken da de møtte utvekslingssoldater fra det amerikanske heimevernet i treningsfeltet til HV12 i Haltdalen. Kontaktlærer Petter Svardal ordnet med fire skoletimer i feltet.

Les også: Sigrid sørget for utklassing

Les også: Vet du hva denne stjerna betyr?

Beltevogn

Først var elevene passasjerer på beltevogn (BV206), samtidig som amerikanerne prøvde å snørekjøre etter.

Etterpå var klassen med på en post der de fikk se alternative nødbivuakker, lage bål, og de flådde rype og grillet.

Elevene måtte gå sammen med hver sin amerikaner og snakke engelsk.

De amerikanske HV-soldatetene er fra Minnesota sin National Guard med direkte røtter til gauldalsområdet. Flere av amerikanerne kjente igjen flere etternavn og stedsnavn i Haltdalen.

Soldatene fra USA er nå ferdig med en buddy-weekend hos trønderske familier, de har gjennomført et par dager på skytebanen med norske våpen, og i løpet de siste dagene av årets utveksling skulle de en tur inn til Trondheim by og Stiklestadsenteret, får Trønderbladet opplyst hos Heimevernet.

Isbading

Etter at de amerikanske HV-soldatene gjorde seg ferdig med vinterøvelsen i Haltdalen, med klassiske militære disipliner som snørekjøring etter beltevogn, skimarsj med pulk, snøhuler og overlevelse i vinterforhold, var tiden inne denne uka for nye øvelser i Leksdalen i Stjørdal. Mandag var det «isbading i råk» for de amerikanske soldatene fra nasjonalgarden i Minnesota. Konseptet er at de skal gå gjennom isen og havne i iskald vann med klær og ski på. Dette gjøres for at de skal lære hva de må gjøre for å komme seg ut av en slik situasjon på skimarsj under vinterforhold, opplyser Rune Haarstad i Heimevernet.