- Fortsatt får menn systematisk bedre behandling enn kvinner i Helse-Norge. I 2016 kom viktige undersøkelser som viser at kvinner får dårligere behandling enn menn både innenfor hjertelidelser og for ulike kreftformer, påpeker Norske Kvinners Sanitetsforening, som har 41.000 medlemmer.

Les også: Får tillatelse til snøscootertur

Les også: Vi frykter det blir et spøkelsesbygg

Søndag 26. februar er det fastelavn. I over 70 år har fastelavnsriset vært et sikkert vårtegn og pyntet opp i norske hjem. I år selges 160 000 fastelavnsris over hele landet og inntektene sikrer sanitetskvinnene rundt 12 millioner kroner.

Dugnad i Flå

I oktober i fjor startet forberedelsene i i Flå Sanitetsforening. Da ble ble riset kuttet .Så har det ligget under et stabbur til 7. februar.  Da ble det tatt inn i kjellerstua til Gerd Sæter, og satt i vann. Etter ei uke samles damer fra lokallagene for å sette fjær på riset. Noen sitter på vaskerommet og klipper til kvister i passende buketter. Hvert ris får deretter sju - åtte fjær, som tvinnes på ved hjelp av tynn blomstertråd, rapporterer Flå Sanitetsforening til Trønderbladet.

Foreningen i Kaldvelldalen hadde dugnad 15. februar. De sørget for 140 ris. Etter at risene er klare, setter damene på fjær.

- Så håper vi at folk støtter opp og kjøper fastelavnsris, oppfordrer Flå Sanitetsforening.

Likeverdige helsetjenester

– Salg av fastelavnsris er sanitetskvinnenes viktigste inntektskilde. Pengene går hovedsakelig til å sikre likeverdige helsetjenester for kvinner i Norge, sier generalsekretær Grete Herlofson.

Diffuse kroniske sykdommer rammer i større grad kvinner enn menn og disse sykdommene har dessverre lavere status i medisinske fagmiljøer. Konsekvensene kan være mangel på nødvendig kunnskap, dårligere diagnostikk og sviktende behandling, ifølge kvinneorganisasjonen. De mener at inntekter fra salg av fastelavnsriset bidrar til å utjevne kjønnsforskjeller i helsetjenestene.

Motvirker kreft

Hvert år bevilger sanitetskvinnene 8-10 millioner kroner av inntektene fra fastelavnsriset til viktig forskning. Inntekter fra 30 000 ris finansierer et doktorgradsløp og eksempler på slike er konsekvenser av fjerning av friske organer for å motvirke arvelig kreft og konsekvenser av medisinbruk i svangerskapet. Alt finansiert av bjørkekvister med fjær.

- Kjøper du et fastelavnsris får du ikke bare et hyggelig vårtegn inn i stuen, du støtter samtidig viktig forskningsarbeid, sier generalsekretær Grete Herlofson.

– Fastelavnssøndag kan du gi et ris til en du er glad i, samtidig som du bidrar til bedre helsetjenester, avslutter Herlofson.

FLÅ: Bildet er fra Kaldvelldalens dugnad 15. februar. Her sitter Kjellrun Losen, Norunn Holte og Berit Midtflå. De sørget for 140 ris. Privat foto
Kjøper du et fastelavnsris får du ikke bare et hyggelig vårtegn inn i stuen, du støtter samtidig viktig forskningsarbeid sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske kvinners sanitetsforening. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening