Brekkåsen Idrettsbarnehage har femårsjubileum høsten 2017 og har siden nyttår videreutviklet det kostholdet de hadde fra før.

Daglig leder Hjørvard Bjørnbeth kan fortelle at kostholdet kan bli noe ensidig og det er utfordrende å få til nok variasjon, så nå har de tatt et ekstra steg videre for å sette et trøndersk preg på maten i samarbeid med en ernæringsfysiolog.

Velger lokale produsenter

Bjørnbeth forteller videre at den trønderske kulturen er viktig og at barnehagen ved å velge lokalt, får formidlet hva vi spiste i tidligere tider og slik sprer de kunnskap om historie og tradisjoner.

- Ved å velge gode, lokale råvarer kan vi være som en motpol i samfunnet, da det blir servert mye taco, pasta og pizza. Det er mye bra vi kan ta tak i, sier han.

Barnehagen har igjennom januar hatt blant annet saltsild, klubb og duppe, hjemmelaget fiskepudding og lokal trondheimssuppe på menyen.

- Trondheimssuppa var litt mindre suksess, men det er vel så viktig å lage ting de ikke liker, som ting de liker, sier Bjørnbeth.

Utvikler smakssansene

Barnehagen er opptatt av et sunt og variert kosthold og har et ønske om å utvikle smakssansene til ungene. Barnehagebarna smaker, er enkle å samarbeide med og er ærlige, forteller Hjørvard Bjørnbeth.

- Noen dømmer på utseende på maten, men det er sjelden. Når folk er innom blir de litt forbauset over hva vi får i dem, enn det de gjør i heimen, sier han.

Barna hos Brekkåsen Idrettsbarnehage spiser i sosialt lag. Barna spiser gjerne det vennene gjør, eller det de voksne de ser opp til spiser.

Maten i ulike skåler

Om barna ikke liker det de får servert, spiser de gjerne tilbehøret som kommer med. Barnehagen har også flere måltider om dagen og det er ikke så lenge imellom måltidene. Barnehagen gjør det lettere for barna ved å legge ting i assorterte skåler.

- Barn er veldig skeptiske. Det kan hende om de ser noen erter i en gryte, så spiser de det ikke. Om ertene ligger ved siden av i stedet, så kan de spise opp alt det andre, så ligger ertene igjen, sier han.

Viser hvordan maten ser ut

Brekkåsen Idrettsbarnehage har to kokker, og på veggene henger det plakater som viser hvordan maten ser ut før den havner på bordet.

- Vi bruker denne plakaten til å vise hvordan maten egentlig ser ut, og peker på plakaten og forteller hva som er hva, til stor forundring for barna, sier kokken Mona Svorkås.

Barnehagen vil skape større forståelse om maten i dette prosjektet. Denne onsdagen serverer barnehagen saltsild, og potetene blir kuttet opp med skallet på.

- Vi har alltid skallet på, det er der all næringen ligger, sier kokken Wenche Nilsen Vaslag.

Det oppstår plutselig en samtale om hvem det er som liker saltsild, og med ett bryter det ut fra Wenche:

- Jeg tror det har noe med hva du er oppvokst med, om du liker det eller ikke, sier hun.

Ved matbordet

Rundt bordene ved mattid er det både utsagn om at dette var godt, samt noen rynker litt på nesen. Hannah har bursdag i dag og går med krone og kan fortelle at hennes favorittrett er shepperd's pie, som er en kjøttgryte med potetmos over.

- Jeg likte maten, men rødbetene ser litt merkelige ut, men jeg skal prøve å spise dem, bare vente litt, sier hun.

Leanna sitter ved siden av og kan fortelle at hennes favorittmat er spaghetti og godteri.

- Jeg synes denne maten var godt, sier hun.

Rundt et annet bord blir det overhørt fra en av guttene at man burde spise potet, hvis ikke får man ikke muskler.