Skjetlein rideskole UB heter ungdomsbedriften som jentene på VG2 Hest og hovslager på Skjetlein driver, og rideskolen har et etterspurt tilbud. Ikke nok med at alle kursene deres er fulle, men det står til og med folk på venteliste, som har lyst til å lære å ri av de unge jentene.

–Det er kjempeartig å få andre til å føle mestring, og det er spesielt artig å se voksne utvikle seg. Barna er ofte tøffere, og mindre opptatt av hva som kan gå galt, sier Maria Furre.

Les også: Skaperlyst med tubetuter

Tidligere elever ved denne linja har hatt samme bedrift før, og dettet kullet startet sitt første kurs i oktober. De deler opp skoleåret i to semestre, og holder fire ulike kurs. De ferskeste begynner på nybegynnerkurs, de som kan litt kan ta «øvet», de som kan mye går på «erfaren», og de som har kommet litt oppi åra går på kurs for voksne.

Én til én-undervisning

På hvert kurs er det fire til fem deltagere, og noe av det beste med kursene, er det tette samarbeidet mellom kursholderne og rideelevene.

–Mange synes det er betryggende at vi er så mange. Det kan ofte bli en kursholder per elev, sier Nina Kåsen.

Elevbedriften jobber ikke bare med ridekurs, men de tar seg også av markedsføring og økonomi, som seg hør og bør i en bedrift. De har klare ansvarsområder, og leder hvert sitt arbeid.

Les også: Øver til fylkesmessa

I mars skal de delta på fylkesmessa for ungdomsbedrifter, og akkurat nå er de i ferd med å lage en reklamefilm for seg selv, som de skal presentere på messa. Der skal de konkurrere i mange ulike klasser, alt fra beste forretningsplan, til beste stand og beste opplevelse på nett. Den gjeveste prisen er selvfølgelig beste ungdomsbedrift, sett under ett.

Lang erfaring

De elleve jentene som er med, har lang hesteerfaring, sin unge alder tatt i betraktning. Turi Wognild har drevet med hest i ni år, Hilde Neshaug har åtte års hesteerfaring, Maria Furre har drevet med hest i ti år, Nina Kåsen har elleve års erfaring, Marion Kleveland har hatt egen stall og hester hele livet, og konkurrert aktivt i sprang siden 2010, Sofie Kåsbøl har også flere års hesteerfaring, Hedda Nicolaysen har fem-seks års erfaring, Anna Marie Øien har drevet med hest i åtte år, både Maren Lyngstad og Maria Kvernmo er oppvokst med hest og har tidligere jobbet på stall, og Malene Arnesen har drevet med hest i mer enn ti år.

Les også: Søppel ga seier