– Jeg føler at med bedriften lokalisert på Lundamo, er vi midt i smørøyet. Vi er midt i landet, og ikke langt unna oppdrettsnæringa på Hitra og Nord-Trøndelag, sier utviklingssjef Svein Tveiten i Rantex.

Utvider bedriften

Rantex har 18 ansatte og har passert ei omsetning på 30 millioner kroner. Bedriften flyttet inn i et industribygg på Lundamo for snart fem år siden, og salget av bedriftens varer går så godt at Rantex utvider produksjonsbygget og skal sette opp en hall på 700 kvadratmeter. Hallen skal være ferdig i mai.

Daglig leder Pål Bæverfjord forteller om en allsidig produksjon. Inne i produksjonsbygget sys blant annet presenninger, og halvparten av salget er til oppdrettsnæringa.

Varierte produkter

Varespekteret er variert, og bedriften har gjennom flere år hatt 2500 privatkunder. Kunder har kommet med et gammelt scootersete eller en pulk som trengte reparasjon, og så er elghundseler, gymnastikkmadrasser, vindpølser og stillaspresenning til Det kungliga slott i Stockholm også på jobblista. Bedriften har over 1000 produkter, og tenker ut nye som kan bli etterspurt i markedet.

Råvaren i stor grad er plasttekstiler fra Asia, men norsk ulltekstil blir også benyttet. 95 prosent av produktene fra Rantex går til det norske markedet, og ambisjonen er å eksportere mer til utlandet.

Oppdrettsnæringa

Da rundballene kom, ble det færre leveranser til landbruket, og da begynte satsinga på oppdrettsnæringa for alvor.

– Vi sitter med en unik kompetanse på oppdrettsnæringa, sier Bæverfjord som ble daglig leder sist høst.

Bedriften leverer presenninger som brukes av oppdrettsnæringa for å hindre lakselus på oppdrettsfisken. Blant produktene er luseskjørt og presenning som holder på ferskvann inne i mæra. Lakselusa klarer seg ikke i ferskvann, og bedriften deltar i forskning for å finne ut hvordan en unngår at ferskvann inne i mæra blir for blandet med saltvann. Produktene er et alternativ til kjemisk behandling mot lakselus.

– Lakselusa har fulgt med siden tidenes morgen, men vi har de siste to årene vært med på å utvikle miljøvennlige måter å bli kvitt lakselusa, sier Tveiten.

Søm

Inne i produksjonshallen sitter industrisyerne. Noen syr på presenninger til oppdrettsnæringa, mens andre betjener den datastyrte skjæremaskina. Ei presenning kan være 10 ganger 200 meter, og da blir det en anselig mengde som skal pakkes sammen før levering. I andre etasje er syere i gang med å lage kirkeputer og hetter til å tre over høyttalere som brukes i oljebransjen.

Forløperen

Forløperen til Rantex er Br. Flaarønnings salmakeri fra 1865, og Rana tekstiler i Mo i Rana med start i 1964. I 2006 kjøpte Rantex og Ivar Skarhaug verksteddelen av BR. Flaarønning på Ler, og i 2012 ble virksomheten i Mo i Rana lagt ned. All virksomhet ble samlet på Lundamo. I år skiftet bedriften navn til Rantex.

Ved skjærebordet der Tommy Løhre står, skjæres duk til oppdrettsnæringa. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Ann-Torild Aagesen syr kirkeputer, mens Eva Fornes lager hetter til høyttalere. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Meter på meter med presenning blir til i produksjonshallen.