– Vi frykter det blir stående tomt uten bemanning. Jeg tror det blir som Hauka skole. Et spøkelsesbygg.

Det sier Torill Haueng og Turid Fissum, henholdsvis leder og kasserer i Singsås sanitetsforening.

Kuttforslag

De møter Trønderbladet på Singsås bo- og dagsenter for å vise bygget, tilbudet og snakke om hvorfor dette tilbudet ikke kan legges ned. Da planen for å kutte 7,1 millioner kroner innen Pleie og omsorg ble lagt frem i kommunestyremøtet i januar, foreslo enheten å fase ned bemanningen ved Singsås bo- og dagsenter i løpet av 2018. Det møtte motbør, særlig fra saniteten i Singsås, som i sin tid initierte og satte opp huset i 1926.

Ville utsette

Et flertall i kommunestyret stemte for å utsette saken, og få utredet konsekvensene før de gjør et vedtak på kuttene.

Saniteten reagerer på at konsekvensene av å fase ned bemanningen, ikke har blitt utredet før det ble foreslått. Og det å miste senteret vil være et stort tap for bygda, tror de.

– Det er et stort engasjement rundt huset. Mange har familien sin her. Og med den bakgrunnen huset her har i bygda, er det viktig for innbyggerne her, sier Torill Haueng.

De legger ikke skjul på at det er viktig for dem å beholde senteret i bygda.

– Det er enklere å besøke sine. Særlig for de eldre pårørende, er det langt til Støren. Og de sosiale effektene er mye større her, sier Haueng.

Les også: – Det kommer ikke til å bo noen der!

De forteller at pårørende som kommer på besøk, som regel kjenner flere beboere på senteret. Dermed er det flere av beboerne som drar nytte av at det kommer besøk innom.

Lokalsamfunnet er også flinke til å besøke og stille opp for senteret. Koret, korpset, barnehagen og skolen stikker innom på besøk og for å by på litt underholdning med jevne mellomrom.

De peker på at sentret har svært lav bemanning: To er på vakt på dagtid, én på kveld og én på natt. I dag bor det 15 beboere inne på hjemmet. I tillegg bor det 12 i omsorgsleilighetene som ligger rett nedenfor senteret.

– Trenger hjelp

De anslår at ingen av dem som bor der i dag, vil kunne bo på senteret uten bemanning.

– Noen er avhengige av hjelp til mye, andre klarer seg litt mer selv. Men ingen er selvgående. Det er kun de som bor ute i omsorgsleilighetene, sier Turid Fissum.

De tror ikke et ubemannet senter med omsorgsleiligheter vil bli brukt. De frykter et tomt bygg.

– For saniteten er dette forferdelig. Når man tenker på hvor mye bygda har stilt opp for å få huset oppe og går. Det er mye følelser i bygda for dette huset, sier Torill Haueng.

I dag teller saniteten rundt 70 medlemmer i Singsås. Et lite antall, sammenlignet med medlemstallet fra før i tida. Da var de oppi 600 medlemmer.

– Tidligere var mannfolkene også medlemmer. Det er det mindre av i dag. Vi har en vervejobb å gjøre, fastslår Haueng.

KJEMPER MOT NEDFASING: Singsås sanitetsforening kjemper imot at bemanningen ved Singsås bo- og dagsenter skal fases ned, slik det er forslag om. Det var saniteten som i sin tid initierte og fikk satt opp heimen i 1926. Først var den en tuberkuloseheim. Fra venstre: Turid Fissum og Torill Haueng. Foto: Marthe Eid