Det er ikke mange dagene før den oppmerksomhetskrevende valentinsdagen dukker opp igjen, med forventninger om stevnemøter, sjokolade og høystemte kjærlighetserklæringer. Og det er nå norske menn og kvinner skal stampe foten hardt i bakken med et tydelig ‘nei’, for det er ikke sjokolade som er kjærlighetsmat over all annen kjærlighetsmat. Det er bacon.

Les også: Blogger om språkreise

Det har danskene skjønt. Brennende kjærlighet, kaller de det, og her snakker vi om hverdagsingredienser som har pynta seg! Bak det småjålete navnet skjuler det seg rett og slett potetstappe, løk og bacon. Det var det! Her kan vi selvfølgelig bli kjempefilosofiske og nevne at livet består av flest hverdager, men smaken er så suveren at det blir fest uansett.

Les også: Damefest på Støren

Sunnhetsgraden

Du er nødt til å gå litt på siden av de offisielle norske kostholdsrådene for å kunne konkludere med at brennende kjærlighet er sunt. For all del, retten består hovedsakelig av poteter og løk, men som alltid er det baconet som er stjernen i showet. Ikke engang tenk tanken om å helle bort fettet fra pannen du har brunstekt løk og bacon i. Det er dette salte, godsmakende fettet som skal røres inn i de moste potetene for å binde det hele sammen. Dog er det mulig å modernisere klassikeren litt, ved å bytte ut noen av potetene med andre lyse grønnsaker.

Siden fettet fra bacon- og løkpannen er en såpass dominerende smak, kan faktisk nesten halvparten av potetene byttes ut med for eksempel blomkål, pastinakk eller sellerirot. Smaken blir selvfølgelig litt annerledes, men ikke dårligere. Det gir også en litt lettere følelse i maven enn den du får av en stor klump kokt potet. Siden danskene er blant Europas største svineprodusenter, er det ikke så merkelig at de foretrekker bacon i sin brennende kjærlighet, men det er mulig å tenke nytt. Hva med «Spansk kjærlighet», der baconet byttes ut med stekte chorizoskiver? Eller «Trøndersk kjærlighet», med lettstekte skiver spekeskinke eller lokal spekepølse?

For alle variantene er det viktig å ikke koke potetene med salt. Både bacon, chorizo og spekeskinke er så salt at du må ligge langt unna saltkaret helt til alt er blandet sammen. Og selv da vil jeg nesten anbefale at potetmosen skal smake litt tamt, for å få en god kontrast til det saltsalte baconet.

Og skulle du få lyst til å pense valentinsdagen inn på tradisjonssporet igjen, er det aldri helt feil med jordbær og sjokolade til dessert.

BRÆNDENDE KÆRLIGHED

(4 porsjoner)

600 g baconterninger

400 g løk

1 kg melne poteter, helst mandelpotet

2 ½ dl helmelk

hvit pepper

en håndfull finhakket persille

syltede rødbeter

Slik gjør du

Skrell potetene og kok dem i usaltet vann til de er helt falle-fra-hverandre-møre. Mens potetene koker, steker du bacon i terninger og løk i tynne skiver på middels varme. Lenge ser det ut som om det ikke skjer noe, men plutselig begynner alt å brunes. Pass på å ikke brenne blandingen, men husk at løken skal ha skikkelig stekefarge og -smak. Hell vannet av de ferdigkokte potetene og la dem dampe tørre noen minutter (rist på kjelen et par ganger for å flytte rundt på potetene). Mos potetene og tilsett melk og litt pepper. Jeg anbefaler at du bruker ballongvisp eller miksmaster til å mose potetene. Da blir den lettere og luftigere enn hvis du bare bruker potetmoser. Hell den rykende varme bacon-løk-blandingen i potetmosen, bland forsiktig, anrett på fat og dryss over rikelig med persille. Serveres med syltede rødbeter.