Bare hver fjerde nordmann er positiv til at DAB-radioene kommer og erstatter de gamle radioene på FM-nettet, viser en fersk Infact-undersøkelse gjort for VG. Folk i Gauldalen er avventende til å bytte ut sine bilradioer, og heller ikke etter at det politiske vedtaket ble gjort på torsdag har det vært noe rush, opplyser daglig leder hos Svinsås Auto på Melhus, Geir Roar Brattset.

– Vi har installert DAB i noen biler, men pågangen har vært veldig liten, sier Brattset.

Les også: Nea Radio vurderer Midtre Gauldal

Noen bør vente

De har hatt noen få ombygginger på verkstedet, men for mange bilmodeller anbefaler de å vente, til det kommer integrerte løsninger. De enkleste installasjonene skjer ved å montere en mottaker med styringsboks og display på dashbordet, og ei ny antenne klistret innvendig i frontruta.

– Hvordan skal man vite om man har DAB-radio fra før?

– Det står utenpå radioen eller i menyen til radioen, opplyser delesjef Magnus Bakk.

Han sier DAB-radioer ble levert originalt til forskjellige årsmodeller, avhengig av biltype. Mange 2013-modeller begynte å få DAB, mens andre ikke fikk det før i 2016. Prisen på en DAB-radio koster fra tre tusen kroner og oppover, ferdig montert. Større ombygginger med integrerte løsninger, der man fortsatt kan benytte den originale radiostyringa, koster vesentlig mer.

Les: Bilradioer blir ubrukelige

Vraker hele bilen?

Kan fortvilelsen over DAB gjøre at folk bytter ut hele bilen?

– Hvis noen allerede vurderer å bytte bil kan dette kanskje være det som gjør at det bikker over, men vi forventer ingen særlig økning i salget på grunn av det her, sier daglig leder Geir Roar Brattset.

Når det gjelder bruktbiler tilbyr de å sette inn DAB-løsninger, og er du god til å forhandle kan det kanskje skje gratis eller til redusert pris. På riktig gamle b

iler med løs radio kan alt byttes ut, og ny antenne monteres. Når det gjelder nyere biler vil noen løse DAB-problemet med å høre radio via bluetooth fra mobiltelefonen, tror Brattset.

Han mener det er vanskelig å gi noen generelle råd om hva folk bør velge. Det avhenger veldig mye av bilen, og hvilke løsninger som kan leveres til din bil. Noen biler har vanlig FM-radio, men er forberedt for DAB.

Mer pågang i Trondheim

I Trondheim er pågangen etter DAB mye større enn i Melhus, skal man tro Bilradiospesialisten. Salgssjef Jan Erik Elverum anslår at de har bortimot 500 bileiere i kø på verkstedet. Det er ventetid på cirka seks uker, og Elverum tror at ventetida bare øker utover vinteren.

– Vi har fordoblet antall bestillinger hver måned i høst, og jobber på spreng for å ta unna alt, sier han. Hver dag monterer de DAB-radio i mellom 15 og 20 biler.

Også Bilradiospesialisten anbefaler å få en vurdering av hva som passer for akkurat din bil. Det finnes løsninger som kan plugges inn i sigarettenneren eller i en USB-kontakt, hvis man ikke velger full ombygging. Kvalitetsmessig er det også store forskjeller, ikke minst når det gjelder antenner, opplyser Bilradiospesialisten.

Både Bilradiospesialisten og Svinsås Auto tror at skiftet til DAB ennå ikke fullt ut har gått opp for folk.

– Mange vil nok få seg en overraskelse når det blir stille i bilradioen ja, og vi kommer garantert til å merke det vi også, sier Geir Roar Brattset.