Det er mange måter å drive undervisning på. På Øya videregående skole på Kvål i Melhus arrangerer de åpen julegård og lar elevene ta imot flere tusen gjester som en del av undervisningen.

Les også:  - Vi ser daglig at elever tvinges til unødvendig risiko

- Torsdag arrangerer vi trolig det beste julearrangementet for småbarnsfamilier i Trøndelag, sier rektor Hallgeir Solberg, og understreker viktigheten dette har for elevene på skolen. Her undervises læreplanene gjennom praksis. Det gir motiverte elever og bedre læring, sier Solberg.

Tett juleprogram

Mens de fleste må vente til torsdag ettermiddag, fikk 450 barnehagebarn smake på programmet alt fra tirsdag av. Barna fikk avlevere julegaveønsker til nissen på låven og se at Jesus blir født i stallen. Det er mye nærkontakt med dyr, og ungene får både klappe sauen før de tover ulla til juletrepynt. Transporten mellom de ulike postene besørges av både hest og traktor, og skulle ungene bli sultne, fikk de prøvesmake sine egenlagede risboller, spise frukt og drikke kakao.

Praktisk undervisning

Melhus har etter hvert fått et godt miljø for småskalaproduksjon og alternativ drift på mange gårdsbruk. Dette er også et viktig tema for naturbrukselevene.

- Vi ønsker å gjøre undervisningen mest mulig likt det vanlige arbeidslivet. Denne uka får elevene selv kjenne på kroppen hvordan det er å utarbeide og gjennomføre et opplegg rettet mot en kundegruppe, samtidig som de skal holde både kvaliteten og en viss kvantitet oppe, sier Solberg.

Middag og underholdning

Torsdag ettermiddag utvides aktivitetstilbudet ytterligere med blant annet salg av rettferdige julegaver, Josef i snekkerbua, riding i ridehallen og ikke minst mat.

-Ta gjerne med familien til middag på Øya. Vi starter serveringa fra kl 1530 slik at små og store kan nyte kveldens opplevelser, oppfordrer skolen.

NISSEN: Nissen fra felleskjøpet er en fjøsnisse som bor i den gamle delen av fjøset på Øya. Foto: Anne Charlotte Westerås
JULEHESTEN: Balder og er holdes i tøylene av Ragna Steinveg fra Skjåk. Foto: Øya videregående skole