Onsdag ettermiddag holder Melhus helsestasjon åpent for dem som har meldt seg på andre dag av massevaksineringa mot HPV-viruset, som kan forårsake livmorhalskreft. Neste runde blir i januar.

Vaksinen tilbys gratis til jenter født før 1990, og Melhus kommune har fått opplysning fra Folkehelseinstituttet om at 600 jenter er i den aktuelle aldersgruppa for vaksinering.

Fikk livmorhalskreft

En av dem er Erica Rognhaug Sunnset (22) fra Hovin, og hun tok vaksinen forrige onsdag. Hun ble som 21-åring rammet av livmorhalskreft, noe som er svært sjeldent i hennes aldersgruppe. Årlig får 4–5 jenter under 25 år livmorhalskreft, og de fleste er 23–24 år, forteller overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Les også: Den sterke historien om Erica

Erica Rognhaug Sunnset fortalte i Trønderbladet den sterke historien om hvordan det var å få livmorhalskreft som 21-åring, og hun forteller at hun har fått mange fine tilbakemeldinger. Håpet hennes er at flest mulig unge jenter tar HPV-vaksine.

Anbefaling

Intervjuet er blitt lagt merke til hos overlege Sørbye. Sørbye skriver i en e-post til Trønderbladet at oppslaget er flott. Sørbye har sittet i arbeidsgruppen nedsatt av Folkehelseinstituttet for utredning av HPV-vaksine til gutter.

Hans klare råd er at jenter under 25 år tar HPV-vaksinen.

- Jeg synes at kvinner under 25 år skal ta HPV-vaksine, men ikke bekymre seg for livmorhalskreft. Det tar vanligvis minst 10–15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles. Det er omtrent 150.000 jenter i alderen 20–24 år, men bare 4–5 tilfeller av livmorhalskreft tilsvarende 3 pr. 100.000 kvinner pr. år. Det er mye annet som er langt farligere enn dette. Samtidig bør de ta celleprøve som anbefalt det året de fyller 25 år. Risiko for livmorhalskreft stiger brått fra 25 års alder med en topp på 35–40 år der risiko er 30 pr. 100.000 pr. år, opplyser overlege Sørbye.

Screening

I dag tilbys kvinner fra 25 screening for livmorhalskreft, og Rognhaug Sunnset mener at alderen burde ha vært senket til 18 år. Imidlertid mener overlege Sørbye at det kan by på to problemer om kvinner fra 18–25 år også tilbys screening. Det ene momentet han nevner er at det er mange unge jenter som får forbigående HPV-infeksjoner og forbigående celleforandringer slik at det da blir overbehandling. Det andre momentet er at screening ikke ser ut til å ha effekt for dem under 25 år.

Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer, og overlegen nevner at det kan dukke opp symptomer som blødninger, blodig utflod, uregelmessig menstruasjon og smerter.