E6 ved Horg kirke er fortsatt stengt i ett felt etter jordraset mandag ettermiddag. Veistrekninga blir lysregulert slik at trafikken kan passere, men folk må regne med kø.

Geotekniker Eivind Schnell Juvik i Statens vegvesen var på rasstedet mandag kveld, og oppdaget da at det gikk et nytt ras i den tida han kom dit. Natt til mandag gikk det skred i samme område, opplyser Juvik.

- Vi er absolutt forberedt på at det kan gå nye skred, sier Juvik.

Venter mer regn

Juvik og kolleger i Statens vegvesen undersøker området sammen med entreprenøren Svevia, og de vil ta ei vurdering om det er trygt nok til at begge felt på E6 kan åpne.

- Vi skal ta ei ny vurdering, og gå over området, sier Juvik.

Imidlertid venter geoteknikeren spent på værutviklinga.

- Det er meldt et nytt nedbørsområde mot Midt-Norge som vi hadde natt til mandag, og da kan det gå flere skred, sier Juvik.

Les også: E6 delvis åpnet igjen

Natt til tirsdag var det værmessig rolig, men faren for skred er altså ikke over om værmeldinga slår til. Det er ventet store nedbørsmengder igjen, og det kan utløse nye jordskred.

Skredet som ble meldt mandag rett før klokka 17, var ifølge geoteknikeren ikke spesielt stort. Det tok med seg skredene som hadde gått natt til mandag, og siden det ikke var ei grøft som kunne ta imot jordmassene og trærne, fløt alt ut på E6.

Les også: Se bildene fra skredet

Det førte til at E6 ble stengt i tre timer, og det ble kaotiske forhold i Lundamo sentrum og på sideveier. De smale fylkesveiene har ikke kapasitet til å ta imot større trafikkmengder. Når ny E6 står ferdig, skal dagens E6 fungere som omkjøringsvei.

Vaskes ut

Kraftig regn er ifølge geoteknikeren årsaken til jordskredet. Vann kan ha samlet seg på et platå, og så vasket ut vannmassene. I området er det beiteland, og mangel på vegetasjon gjør at lite stopper jordmassene når de vaskes ut, forteller Juvik.

- Områder uten vegetasjon er ekstra utsatt, sier Juvik.

Geoteknikeren har studert kart for området, og finner ingen bekk som kan være en årsak til ras. Flere steder i nærheten er det påvist kvikkleire, men ikke akkurat der det raste. Der er det en elveavsetning med sand, men under kan det være kvikkleire, opplyser Juvik.

- NVE har hatt kartlegging, men det kan være kvikkleire som ikke vises på kartet. Det er en kvikkleiresone ved Horg kirke, sier Juvik.

Natt til mandag startet et svært hektisk døgn for geoteknikeren. Klokka 01 fikk han den første telefonen om ras på E14.

- Det ble en skikkelig maratondag. Først var jeg på E14, og så avsluttet jeg på E6 ved Lundamo, forteller Juvik.