Det sa Svein Ola Krognes, som er leder av forebyggende avdeling i Gauldal brann og redning, da han besøkte formannskapet i Midtre Gauldal på mandag.

3000 hytter

Feiing av hytter og fritidsboliger tar til fra februar neste år. Det er snakk om 3000 hytter i Melhus og Midtre Gauldal, som nå må feies hvert sjette år av Gauldal brann og redning. Da Trønderbladet først skrev om saken i oktober, kom det fram at feierne vurder å bruke både hest og skuter for å komme seg fram til de mest avsidesliggende hyttene.

Krognes la ikke skjul på at dette blir en krevende oppgave for dem, og at de i første omgang ansetter en person i en prosjektstilling som det første året. Målet er å feie og ha tilsyn på rundt 500 hytter det første året.

– Av dem er 30 ikke tilknyttet vei.

Les også: Dyrt med feier i Midtre Gauldal

Om å treffe eieren

Krognes skisserte også en annen utfordring: Det å faktisk treffe på hytteeieren mens vedkommende er på hytta.

– Vi klarer ikke gjennomføre alle disse tilsynene på sommeren eller i påskeferien. Vi ser store utfordringer rent praktisk for å gjennomføre dette, sa han.

Krognes sa at de kan i praksis feie uten at eieren er til stede, så lenge de får bekreftelse på at lukene er stengt inne i hytta.

– Det vi er redde for, er å sote det til inne i hytta. Men vi kan uansett ikke gjøre tilsyn i hytta, uten at eierne er til stede.

- Blir fyringsforbud

Kravene til takstige vil være de samme som på bolighus, opplyste han om. Og det hjelper ikke å si at man feier hyttepipa selv; feiing må til.

Det er lagt opp til feiing hvert sjette år.

Politikerne lurte på om sanksjoner var aktuelt, og hvordan det skulle gjennomføres.

– Det blir fyringsforbud der det blir nødvendig. Vi skal klare å følge det videre. Vi vil nok avdekke en god del, og det vil nok kreve litt ressurser for å gjennomføre det.