Hvem har rett på den høyeste toppen på Rensfjellet?

Kommunesammenslåing

Informasjons- og markedssjef Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening foreslår at Melhus slår seg sammen med Midtre Gauldal, og slik sikrer seg toppen.

- Melhus kommune er jo ikke ukjent med kommunesammenslåing. I 1964 slo de seg sammen med Hølonda, Horg og Flå. Skal de igjen erobre Rensfjellets topp, kan løsningen være å slå seg sammen med Midtre Gauldal som er en av de to kommunene som i dag besitter toppunktet, forteller Remmereit.

Les også: Melhus ble fradømt toppen

Ikke i Melhus

I dagens Trønderblad skriver vi om at det høyeste fjellet i Melhus ikke ligger i Melhus, ettersom selve Rensfjelltoppen ikke er i kommunen. Melhus kommune insisterer likevel på at Rensfjellet er det høyeste fjellet i Melhus, og Trondhjems Turistforening har lagt en av sine Opp 24 til Rensfjellet. Fjellet er da blitt til det høyeste fjellet i Melhus.

Les også: Ordførertur til nabokommunen

Remmereit opplyser at foreningen sier i beskrivelsen av Opp 24, har sagt at det høyeste punktet i Melhus ligger nordvest for Rensfjellets topp. Dette punktet er 930 meter over havet.

Les også: Om paret som skal gå på alle 24 toppene

- Diskusjonen om hva som er Melhus sitt høyeste fjell, tar aldri slutt. Et kart fra 1939 viser at de gamle melhuskommunene Flå og Horg den gang hadde sin grense på selve toppunktet på 941 moh. sammen med Klæbu, Singsås og Selbu. Men senere ble både Klæbu og Melhus kastet ut fra selve toppen. Melhus ble forvist fra toppunktet hvor en av Trøndelags største varder står i dag, til et punkt 328 meter nordvest for toppvarden, forteller Remmereit.

Da Trønderbladet første gang skrev om at Rensfjelltoppen slett ikke tilhørte Melhus, tok flere opp at det jo står varder på toppen og at for eksempel Flå sameie har solgt jaktkort på et område helt opp på toppen.

Les også: Foreslo ordførertur dit

Les også: Mente kartet må være feil

Remmereit forklarer at det er flere godt synlige varder på Rensfjellet, og at mange har trodd at grensepunktet mellom de tre kommunene Melhus, Midtre Gauldal og Selbu lå på toppen. «Treriksrøysa» ligger 328 meter nordvest for toppen.

Merkesteinen ble sprengt

I 1950-årene skal merkesteinen som var møtestedet for soknene Flå, Horg, Singsås, Selbu og Klæbu på Rensfjellet, ha blitt rammet av lynnedslag og sprengt til småstein. Ifølge Klæbu historielag endte det med at Klæbu ble forvist ned fra toppen.

- I dag hersker det full forvirring om hva som er det høyeste fjellet, og hva som er det høyeste punktet i Melhus. Både på ulike nettsteder, Wikipedia og i Melhus kommunes informasjonskanaler kommuniseres dette ulikt og ulike høyder brukes. Her kunne nok kommunen bidratt til at informasjonen fremstår enhetlig, mener Remmereit.

Ta turen

Ifølge turfakta fra Trondhjems Turistforening, regnes turen opp til Rensfjelltoppen som krevende. Høydeforskjellen er 419 meter. Turen er beregnet å ta 3,5 timer opp og 2,5 timer ned. For å komme dit, tar en av E6 på Lundamo og kjører til Samsjøen. Dette er bomvei.