Meteorologisk institutt har registrert mindre nedbør så langt i år enn i et normalår, og i oktober er det knapt nok registrert nedbør i målestasjonen Løksmyr i Melhus og ved målestasjonen Soknedal.

Fin høst

- Vi er glade for at det har regnet så lite, og det korter ned vinteren. Det kunne gjerne holde seg nedbørsfritt ut november, og så kunne det komme litt snø før jul så vi får julestemning, sier Ingrid Aunrønning.

Sammen med ekteparet Jan Otto og Kirsten Aunrønning, er hun på tur i Melhus sentrum. Alle tre er flittige turgåere, og er samstemte om at turværet er perfekt.

- Det har vel aldri vært et så sterkt høytrykk før etter det vi kan minnes, sier Jan Otto Aunrønning.

Kirsten Aunrønning forteller at det er et fint turområde de benytter når de går i Melhus sentrum. Her er det for eksempel Folk i form-løype.

- Egentlig skulle en ha skrevet værdagbok fordi været er noe alle snakker om, forteller Ingrid Aunrønning.

Målingene

Forsker Reidun G. Skaland ved Klimatjenesten hos Meteorologisk institutt har på forespørsel fra Trønderbladet, undersøkt om det har vært så nedbørsfattig hittil i år som det kan se ut som.

Les også: Er laksen truet av lav vannstand?

- Jeg har sett på stasjonene Løksmyr i Melhus og Soknedal i Midtre Gauldal. Løksmyr har så langt registrert 748 mm nedbør i år, normalnedbøren der for et helt år er 1021 mm, mens normalnedbøren for januar-oktober er 828 mm. Soknedal har registrert 555,1 mm så langt i år, her er normalnedbøren 715 mm. Normalnedbøren for januar-oktober er 583 mm. Så det har blitt registrert mindre nedbøren enn normalen når en tar med hele oktober, men ikke ekstremt mye mindre, og det kan fint enda opp på rundt normalen når måneden er over, opplyser Skaland.

Veldig lite i oktober

Derimot viser målingene svært lite nedbør i oktober. Da har Meteorologisk institutt registrert kun 13 mm på Løksmyr i Melhus og 6,6 mm i Soknedal. Normalen er henholdsvis 108 mm og 60 mm. September var også tørrere enn normalen, og mai og juni endte også som tørre måneder.

Langtidsvarselet for for eksempel Soknedal målestasjon, viser at det vil komme litt nedbør på fredag og lørdag, men så blir det solskinn igjen i alle fall fram til torsdag 3. november.

Les også: Kan bli bålforbud igjen

Oktober har vært så tørr at brannsjefen har anbefalt forsiktighet med båltenning, på grunn av faren for skog- og lyngbrann.