Overskuddet for Melhus i 2016 ligger an til å bli 14 millioner kroner, opplyste assisterende rådmann Morten Bostad under tirsdagens kommunestyremøte i Melhus.

På plussida

– Drifta er stort sett i balanse. Overskuddet blir på 14 millioner kroner. Det er bra å ta med seg, sa Bostad til kommunestyret da tertialrapporten ble presentert.

Bostad forklarer at overskuddet skyldes økt skatteinngang, og at Melhus har fått mer i skjønnsmidler enn beregnet. Budsjettet for neste år legges fram for formannskapet 15. november, og Bostad sender ikke flere signaler om neste års økonomi enn å si at det kan bli ganske stramt.

– Ingen av merinntektene får vi med oss neste år, opplyste Bostad.

Overskuddet for 2015 ble på 20 millioner kroner.

Les også: Om fjorårets overskudd

Bebuder andre tider

At det kan bli strammere enn i år, baserer Bostad på at utbyttet fra TrønderEnergi kan gå ned og at inntektssystemet legges om. Melhus kan tape åtte millioner kroner på omlegginga.

– Melhus har valgt å stå alene, og det merkes, sier Bostad til Trønderbladet.

Bostad forteller at drifta i Melhus ligger omtrent på gjennomsnittet når en ser på Kostra-tallene (tall kommunene rapportere inn fra drifta som skole, barnehage og eldreomsorg).

– Utfordringa for Melhus er å presse drifta enda mer. Vi bruker noen kroner på ikke-lovpålagte oppgaver, forklarer Bostad.

Færre barn

Overfor kommunestyret pekte Bostad på at barnetallet i Melhus går ned selv om det er folkevekst med rundt en prosent i året.

– Hvem er det som flytter inn i alle husene som bygges? Det er ikke småbarnsfamilier, sa Bostad.

Nedgang i barnetallet gir ifølge Bostad innsparinger for kommunen, og han opplyste til kommunestyret at ett barn i barnehage koster kommunen rundt 200.000 kroner i året.

Melhus sentrum preges av byggeaktivitet der det ene leilighetsprosjektet etter det andre, ser dagens lys.