Det virker som det er en tverrpolitisk enighet om at Midtre Gauldal kommune skal følge sivilombudsmannens uttalelse, og vil betale tilbake eiendomsskatten som ble innført i fjor.

– Ikke mye valg

Sivilombudsmannen var ikke til å ta feil av: Kommunen hadde ikke anledning til å skrive ut skatten så sent i året. De er derfor pliktig til å betale tilbake skatten.

– Vi har ikke mye valg. Jeg vil ikke at vi skal opptre uryddig, sier ordfører Sivert Moen.

Men: Det er åpenbart at dette er svært uheldig, og at ordføreren ikke ser lyst på hva dette vil bety for den kommunale drifta i året som kommer.

– Vi står i et voldsomt dilemma, sier han.

Han vil vente og se hva rådmannen kommer med til formannskapet neste mandag, men ser ingen andre muligheter enn å betale tilbake.

– Dette reduserer handlingsrommet vårt mye.

– Håpet det ville gli unna

Summen, på drøye 11 millioner kroner, er brukt i drifta. Dermed blir det et rent kutt i driftsbudsjettet. Det vil merkes.

Moen innrømmer at de etter hvert skjønte at de var på utrygg grunn, ettersom klagene og protestene kom.

– Vi håpet det ville gli unna, og at folk ville akseptere det. Men nå er vi nødt til å gjøre noe med det. Vi har ingen ønsker om å opptre uredelig.

– Hvem sin feil er dette?

– Som jeg ser det, er dette et forsøk på likeverdig behandling. Vi kunne gjort det enkelt, og brukt ligningsverdien da vi innførte skatten. Men da ville folk blitt beskattet ulikt. Vi ville taksere, slik at alle ble stilt likt.

Frykter konsekvensene

Flere andre politikere er tydelige på at de ønsker å følge sivilombudsmannens uttalelse, og betale tilbake skatten. Men: De frykter og gruer seg til konsekvensene det vil få.

– Jeg må si jeg beklager det. Stort sett klarte folk å betale dette. Det er nødt til å virke inn på tjenestetilbudet. Da er det Oppvekst og Pleie og omsorg som er de to store enhetene, det blir der vi er nødt til å ta ut mest, sier varaordfører Harald Rognes (Bygdelista).

– Hvem sin feil er dette?

– Da vil jeg lese mer om vedtaket. Men vi skal nok gjøre oss opp en formening om det.

Ap vil stå sammen

Arbeiderpartiets Lars Jonli vil vente og se hva rådmannen kommer med av forslag for inndekning, men sier at politikerne må stå sammen om dette.

– Vi må snu hver stein, og stå samlet om dette.

– Hvem sin feil er dette?

– Vi politikerne har lagt føringer for rådmannen. Dette må nok politikerne ta på sin kappe, og vi m jobbe for å løse dette.

– Politikernes ansvar

KrFs Øystein Digre frykter også konsekvensene.

– Det er dramatisk. Pengene er jo brukt opp. Budsjettene er trange allerede.

– Hvem sin feil er dette?

– Jeg vil ikke fordele skyld. Kanskje et samlet kommunestyre skal ta skylden for dette? Dette er ikke administrasjonen sin feil. De har gjort det vi har sagt. Rådmannen har nok måttet ta støyten for en jobb han har fått beskjed om å gjøre.

– Konsekvenser

Bjørn Enge vil vente og se hva rådmannen kommer med, men sier som de andre at man må følge sivilombudsmannens uttalelse.

– Dette vil få konsekvenser.

– Hvem sin feil er dette?

– Det er sammensatt. Det er ingen grunn til å fordele skyld. Skatten ble skrevet ut for sent, det er der vi er nå.