Sivilombudsmannen kom mandag med sin uttalelse i saken om utskriving av eiendomsskatt i Midtre Gauldal kommune for 2015.

Sivilombudsmannen skriver følgende i sin uttalelse: «Ombudsmannen har kommet til at kommunen ikke hadde anledning til å skrive ut eiendomsskatten så sent i skatteåret. Etter fristbestemmelsen må kommunen igangsette takseringen tilstrekkelig tidlig til at det er realistisk å anta at skatten blir skrevet ut innen 1. mars i skatteåret. Midtre Gauldal kommune er derfor forpliktet til å tilbakebetale eiendomsskatten for 2015 til alle skattyterne, og ombudsmannen ber om å bli orientert om når dette vil bli iverksatt.»

Hele uttalelsen kan leses her.

Kommunen skrev ut eiendomsskatten 15. september 2015, etter at kommunestyret i desember 2014 vedtok å innføre eiendomsskatt på alle eiendommer i kommunen. Takseringen av eiendommene foregikk i perioden mai til august 2015.

Etter eigedomsskattelova § 14 annet ledd skal eiendomsskatten skrives ut «så langt råd er […] før 1. mars i skatteåret».

Det kommer fram i uttalelsen at det var en privatperson som klaget til ombudsmannen over at eiendomsskatten var skrevet ut for sent på hans eiendom i kommunen. Sivilombudsmannen valgte deretter å undersøke lovligheten i utskrivingen.