180 elever ved Melhus videregående skole skal i neste uke ha to skoledager med innovasjon og nytenkning. Torsdag forberedte de prosjektet og lærte å jobbe sammen i team. Alle studieretninger deltar, og gruppene var satt sammen på tvers av linjer og fag. Filip Rudolfsen og gruppa skulle forbedre en papirflymodell, og tenke ut et nytt konsept for å starte og drive et flyselskap.

– Vi lærer oss å tenke smart og annerledes. Gruppa vår skulle planlegge en flymodell som hadde eldre mennesker som målgruppe, med mer komfortabel reise, forklarte Rudolfsen.

Elevene hadde også en konkurranse i å fly lengst med papirfly.

Ikke science fiction

Torsdag hadde skolen besøk av rådgiver Kåre Presthus i Ungt Entreprenørskap Trøndelag. Han forklarte hvorfor samfunnet og yrkeslivet krever nytenkning og omstilling.

– Aldri før har den teknologiske utviklinga gått så raskt. Det som var science fiction for noen år siden er virkelighet i dag. Bare tenkt på droner, roboter og sensorteknologi. Dagens teknologi er billig og lett tilgjengelig, og nytenkning må inn i skolen for å nyttiggjøre seg dette, sa Kåre Presthus.

Han forklarte også elevene at den teknologiske utviklinga ikke bare trengs i forretningslivet, men like mye for å finne løsninger på sosiale, kulturelle, miljømessige og helsemessige utfordringer.

Drar ut for å finne løsninger

Tirsdag og onsdag i neste uke skal elevene løse konkrete oppgaver knyttet til lokalmiljøet.

– Vi kan ikke være mer konkrete for oppgavene er hemmelige for elevene, sier avdelingsleder Anne Hox ved Melhus videregående skole.

Hun sier skolen er takknemlig over faglig hjelp fra Ungt Entreprenørskap, og at dette er første året de gjennomfører et slikt prosjekt. Elevene deles inn i grupper, og de ferdige arbeidene blir vurdert av en fagjury. Det kåres ni vinnere, og disse skal presentere sine prosjekt på Melhus rådhus onsdag 26. oktober. Skolen ser gjerne at ordfører og politikere kommer for å ta del i de unges tanker rundt framtida på Melhus.

Les mer: Vil at kidsa skal lære koding.

Les mer: Så trangt at de får klasserom utenfor skolen.

Anne Hox er avdelingsleder ved Melhus videregående skole og Kåre Presthus er rådgiver i Ungt Entreprenørskap Trøndelag. De presenterte prosjektet for elevene torsdag denne uka. Foto: John Lerli