– Jeg hadde ikke forventet det, nei. Jeg tok det med ro, og tenkte at det fikk bli som det ble. Jeg gjorde bare mitt beste, sier Tom Andre Høgsteggen.

Best i gravemaskinen

Han kom nylig hjem fra Bergen, hvor han denne uka deltok i Yrkes-NM. Det er en konkurranse blant talentfulle lærlinger fra hele landet i hvert sitt fag. 32 lærlinger i anleggsmaskinførerfaget deltok, og Tom Andre Høgsteggen var best av dem alle.

Les også: Ståle er Norges beste lærling

Trønderbladet snakket med ham på fredag, da var han på jobb igjen, for Terminal Entreprenør hvor han har vært siden han startet som lærling. I juni tok han fagbrevet.

Var med faren

Yrkesvalget har ligget klart for ham i alle år. Faren Kåre Ingar Høgsteggen har selv jobbet som anleggsmaskinfører i alle år, og sønnen Tom Andre har vært med ham oppi gravemaskin ved enhver mulig anledning.

– Jeg var med ham på alt, siden jeg var seks år har jeg vært med i gravemaskinen. Det er noe jeg har drømt om siden jeg var guttunge, forteller han.

Han utdannet seg til faget på Gauldal videregående skole, og gikk rett ut i læra. Han var utplassert hos Terminal Entreprenør, og ble kontaktet av dem med tilbud om lærlingplass da det var tid for det.

Tre dager med prøver

Oppgavene under NM gikk over tre dager, og deltakerne fikk prøve seg med både gravemaskin, hjullaster og dumper.

På mandag ble de testet på graving og nedsetting av en kum ved hjelp av to beltegravere. På tirsdagen ble presisjonen testet, da de skulle gjennomføre parallell presisjonskjøring med hjullastere. Her måtte de først skifte fra skuffe til pallegaffel, for så å løfte et oljefat med en bøtte vann. Denne skulle så manøvreres gjennom en løype uten å søle vann.

Les også: Fra skisporet til lærlingetid

På siste dagen var det samme parallelle presisjonskjøringen, denne gang med dumper. Da skulle de forsere en humpete og svingete løype.