For første gang skulle Melhus kommune ta imot enslige mindreårige flyktninger etter at kommunestyret i mars vedtok å bosette fem under 18 år. Vedtaket lød på bosetting av 51 flyktninger i år der de fem enslige mindreårige flyktningene var inkludert i antallet.

Les om: Posititvt kommunestyre

Egen enhet

I saksframlegget til komité for helse og oppvekst som har møte onsdag, kommer det fram at kommunen satte i gang med å bygge opp en egen enhet med en person som ble ansatt for å ha ansvar for denne gruppa.

Les også: Familiedag for flyktninger

Imidlertid avtok flyktningstrømmen, og 22. september fikk Melhus kommune beskjed av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Bufetat om at det likevel ikke kommer enslige mindreårige flyktninger til Melhus i år.

- Vi hører at flere kommuner har bygd opp for å bosette enslige mindreårige flyktninger, men at de ikke har fått ungdommer eller ikke har fått alle de de har bygd opp tilbud for, skriver rådmannen i saksframlegget.

Les også: Bufetat la omsorgssenter i Melhus på is

Ber om nye flyktninger

IMDi informerte Melhus kommune i oktober om at det blir redusert bosetting av flyktninger i 2017 fordi det kommer færre flyktninger til Norge. Likevel ber IMDi om at Melhus gjør seg klar til å ta imot seks enslige mindreårige flyktninger neste år og der 4 av 6 vil være under 15 år. Totalt for 2017 ønsker IMDi at Melhus forplikter seg til å ta imot 40 flyktninger. Ifølge rådmannens informasjon til politikerne, planlegger barnevernstjenesten å ha et informasjonsmøte i Melhus for å informere om fosterhjem og husvertsløsning.

Pr. september er det bosatt 25 flyktninger i Melhus mens resten av vedtaket på 46 kommer i høst eller i desember. Noen er fra Syria, mens andre er fra Sudan og Eritrea.

Familiegjenforening ønsker IMDi skal komme i tillegg. Rådmannen opplyser overfor politikerne at 14 mannlige flyktninger bosatt i Melhus har søkt om familiegjenforening. Av disse er sju fra Eritrea og sju fra Syria.