- Det vil bli en dramatisk økning i feieavgifta, sier Mikal Kvaal, leder for komité for teknikk og miljø samt kommunestyrerepresentant for Høyre.

3000 hytter

Trønderbladet skriver i dag tirsdag om at 3000 hytter i Melhus og Midtre Gauldal skal få besøk av feieren, og at brannsjef Arild Karlsen i Gauldal brann og redning ser for seg at det kan bli noen utfordringer å nå fram til avsidesliggende hytter. Et prøveprosjekt starter neste år.

Les om: Må feieren bruke hest for å ta seg fram til hytta?

Avgifta

Brannsjefen forteller at aktuelle framkomstmidler kan være hest, hundespann, snøscooter eller beltevogn. I første omgang tror brannsjefen at det vil koste hytteeieren 321 kroner i året å få feid pipa hvert sjette år, men han ser ikke bort fra at det kan bli nødvendig med økning i feieavgifta for å dekke opp kostnadene med hyttefeiing.

I tillegg skisserer han at feiing av huspiper kan bli forskjøvet neste år fordi hyttepiper blir prioritert.

Ifølge brannsjefen er framkomstmidler for feieren som skal til hytter, et stort samtaleemne i brann- og feiervesenet landet rundt. Gauldal brann og redning har allerede fått henvendelser fra folk som bor på Østlandet, og som lurer på om feiing av hyttepipa kan tas på et tidspunkt de har muligheten til å være til stede på hytta.

Vil ha dette stoppet

Komiteleder Mikal Kvaal (H) opplyser at han vil ta kontakt med Høyre sentralt for å få stoppet hyttefeiinga fordi han stiller spørsmål ved framkommeligheten for feierne og fordi han frykter et avgiftshopp.

- Hvordan skal feierne komme seg ut til holmer med hytter på, skal de ro ut dit med stigen i båten, spør Kvaal.

Kvaal mener det er noe annet med hytter som ligger ved Sjursjøen.

- Forskrifta om hyttefeiing er noe byråkratene har lekt seg med ved skrivebordet. Jeg savner at Høyre sentralt setter ned foten for dette. Jeg har ikke inntrykk av at det er så mange hyttebranner, og jeg vet ikke sist det brant ei hytte i Melhus, sier Kvaal.

Torsdag er det møte for komité for teknikk og miljø, og brannsjefen skal da orientere om hyttefeiing.

Fylkespolitiker Guro Angell Gimse (H) reagerer også på kravet om hyttefeiing, og hun sier at dette ikke er noe som er vedtatt av Stortinget.

Komiteleder Mikal Kvaal.