For én måned siden tok rådmannen skoleskyssen fra unger fra Vollmarka boligfelt i Melhus. Unger fra dette feltet har i mange år hatt gratis busskyss til Gimse skole fordi skoleveien har vært betraktet som farlig.

Høy fart forbi

Ifølge rådmannen har ungene ikke en særlig farlig eller vanskelig skolevei, selv om de må gå i veikanten på fylkesveg 708. Ifølge politiet har fartskontroller langs veien vist høy fart. Her er det verken gatelys eller veiskulder. Boligfeltet der ungene bor, ble anlagt på 1950-1960-tallet.

At ungene fra i høst mister skoleskyssen, skyldes ifølge rådmannen at ungene har en gang- og sykkelvei i nærheten av der de bor. Alle de 14 grunnskoleelevene må gå i veigrøfta et stykke, før de kommer inn på gang- og sykkelveien som er delvis finansiert av dem som kjøpte tomt i et nytt boligfelt. Grøftegåinga mener rådmannen ikke er problematisk, og viser til at Statens vegvesen og politiet ikke har registrert ulykker eller skader på veistrekninga forbi boligfeltet.

Avstanden fra boligfeltet til Gimse skole er 1,7 kilometer. Rådmannen har beregnet at innsparinga ved å ta vekk sikringskjøringa for de 14 elevene, er 96.717,60 kroner pr. år. Ifølge rådmannen kan ungene gå et lite stykke fram til de kommer inn på gang- og sykkelveien som beboere i et nytt boligfelt delvis har bekostet.

Politikerne får si noe

Nå kommer saken opp for komité for teknikk og miljø, og komitéleder Mikal Kvaal (H) mener det bør vurderes å gi ungene sikringskjøring om vinteren. Kvaal opplyser at han har vært i Vollmarka for å se på barnas skolevei, og han mener skoleveien ikke er farlig når det er lyst.

Les også: Mistet førerkortet i Vollmarka

Kvaal vil ikke forskuttere hvilket vedtak komiteen vil gjøre når saken kommer opp på torsdag, men han signaliserer at han selv vil gå inn for å gi ungene sikringskjøringa tilbake når det gjelder vinterhalvåret.

- Vinteren er utfordrende der det er mørkt og det er høye brøytekanter, sier Kvaal.

Melhus kommune har tidligere foreslått at beboerne i det gamle boligfeltet skal spleise på gang- og sykkelvei forbi deres felt som en forlengelse av den nye som er bygd utenfor Innleggsvegen.

- Det er veldig beklagelig at gang- og sykkelveien ikke ble forlenget forbi Vollmarka boligfelt. Juridisk sett kan en ikke komme i etterkant og kreve betaling fra dem i det gamle feltet, sier Kvaal.

Les også: Foreldre er bekymret for skoleveien

Har gitt penger

Kommunestyret bevilget millioner til gang- og sykkelveier i kommunen, og Kvaal sier at mesteparten av pengene går med til gang- og sykkelveien på Korsvegen som snart skal bygges. Politikerne har satt gang- og sykkelvei fra Brekkåsen til Lete høyt på prioriteringslista, men der er det ikke bygd noe ennå. Tidligere har kommunestyret gitt klarsignal til gang- og sykkelvei til Hermanstad på Kvål, og Kvaal har tro på at denne veistrekninga er underveis.

Les også: Ble snytt for fortau i Brekktrøa

- Regjeringa ønsker enklere og billigere gang- og sykkelveier, og det må gå an at ungene ikke skal gå på en tre meter gangvei, mener Kvaal.

Denne gang- og sykkelveien har tomtekjøperne i det nye boligfeltet vært med på å betale.