I dag startet skjønnssaken i Sør-Trøndelag tingrett der Trondheim kommune og grunneiere i Melhus møtes i retten, fordi de ikke er blitt enige om erstatninga for Metrovann.

Uenighet

Grunneiere har nektet å skrive under avtalen med Metrovann fordi de ikke er fornøyd med erstatninga de er blitt tilbudt og hvilke krav de er blitt pålagt.

Les også: Metrovann koster 680 millioner

En av dem som er berørt av vannsamarbeidet mellom Trondheim kommune og Melhus kommune, er Merethe Moum som har bolig i nedslagsfeltet til innsjøen Benna. Benna forsyner halvparten av innbyggerne i Melhus med drikkevann samt skal forsyne Trondheim med reservevann. Dessuten har de sørlige delene av Trondheim permanent drikkevann fra Benna.

Les også: Hytteeiere tapte i lagmannsretten

Metrovann ble nylig offisielt åpnet ved at ordfører Rita Ottervik og ordfører Gunnar Krogstad skålte i drikkevann inne i renseanlegget på Kvål.

Les også: Grunneierne ble ikke invitert til åpninga

Rettssaken startet i Trondheim tinghus i dag, og skal ifølge tidsplanen grunneiere har fått, pågå i 16 dager. Underveis er det blant annet lagt inn befaring. Ett av vitnene er assisterende rådmann Morten Bostad som sitter i styret for Metrovann. Ett annet vitne er Anne-Kristine Misund fra Trondheim kommune, og hun er styreleder for Metrovann.

Håper på løsning

- Jeg håper det blir en løsning vi kan leve med, sier boligeier Merethe Moum.

Moum forteller at uenigheten går på avløpsløsning og da spesielt på tiltaksparagrafen. Sistnevnte gjelder hvilke tiltak som kan gjøres på boligen som påbygging samt gjenoppbygging etter brann.

- Tiltaksparagrafen legger sterke begrensninger på mulighetene for tilbygg, ombygging og disponering av eiendommene, forteller Moum.

Metrovann har stilt krav til avløpsløsninger, og Moum sier at tilbudet er at Metrovann vil dekke utgiftene tilsvarende det folk har med et kommunalt pålegg.

- Valg av avløpsløsning vil variere litt etter hvor i nedbørsfeltet boligene er plassert. For noen blir det svært omfattende løsninger, mens det for andre blir en noe enklere løsning, sier Moum.

Mange berørt

Over 100 grunneiere er berørt av Metrovann-samarbeidet, og blant disse er det boligeiere, bønder og hytteeiere. Grunneierne er representert ved advokatene Frode Kvernrød og Guri Uvsløkk Vagnildhaug, mens motparter som er Trondheim kommune, stiller med advokat Berit Svensli Solseth. Knut Almaas er rettens administrator.

Morten Bostad fra Melhus kommune og Anne-Kristine Misund fra Trondheim kommune holdt taler under den offisielle åpninga av Metrovann.
Benna.