Det gjelder også Lund jaktlag på Lundamo som på årets elgjakt har to jaktvald og kan felle 17 elg og 15 hjort.

De er allerede godt i gang med å felle disse, og sist søndag fikk Trønderbladet mulighet til å være med på dagens jakt.

Jaktlaget møttes tidlig morgen, og dagens jakt ble nøye gjennomgått.

Les også: 13-taggers elgokse felt på Lundamo

Les også: Kjørte på elg med MC

Hvem som skulle bruke de to elghundene som var tilgjengelig den dagen og loddtrekning på hvor de enkelte skulle sitte på de forskjellige postene ble avgjort da de møttes allerede kl 7. Deretter gikk turen ut Lundadalen og opp mot Nedre Horg Grunneierlags område ved Damvatnet.

På post

De enkelte jegere gikk til sine poster på tur ut mot Damvatnet, og vi fikk følge jaktleder Steinar Gjersvold frem til Langmyra der vi skulle sitte i forhåpning om at det skulle komme en elg eller hjort som kunne felles.

Under den tre kvarters spaserturen dit fortalte den erfarne jeger Gjersvold at jakt, ikke minst elgjakt, var noe han har vært opptatt av siden guttedagene.

–Det ligger nok i slekta, ikke minst min gjennom bestefar Thomas Sagløkken og hans bror Fredrik, var ivrige jegere som jeg fikk følge med i tidlig alder, forteller han.

Steinar medgir at han er fornøyd med at hans tre sønner også er ivrige jegere, to av de, Håvard og Bjørnar er med på det samme jaktlaget som Steinar selv og den tredje sønnen Håkon, er med på et annet jaktlag.

Vi får også vite friluftslivet er svært viktig for både Steinar og kona Reidun, og nikker ivrig når vi spør om at de er godt kjent i dette området, de kan like gjerne ta turer dit også vinters tid.

Ventetid

Godt kledd på den tidlige morgen og med kaffekanna i sekken, fikk vi fortalt at det kunne bli lang ventetid da vi kom frem til Langmyra og satte oss ned, også med opplysning om at det nærmest var snakkeforbud, og om det måtte sies noe, skulle det hviskes.

Les også: Følg elgjakta på direkten

Les også: Jakter på damer og hjortevilt

Kaffekoppen ble tømt to-tre ganger på de par timene det ikke skjedde annet enn at sola steg opp på den blå himmelen og at vi så en hare sprang over mye i stor fart.

Men så fikk vi høre losen, og Steinar fikk beskjed over jaktradioen at det var tatt ut elg, som det heter.

Felt

Vi satt på det som kan sies på tå hev og vi hørte at losen kom nærmere.

Steinar satt klar med geværet og jeg satt klar med kamera og plutselig kom elgen, en årskalv.

Jeg rakk så vidt å ta bilde av Steinar som var klar med geværet der jeg satt før jeg snudde meg litt og fikk fotografert elgkalven nærmest på sekundet før den falt etter et velrettet skudd av jaktlederen.

Elgunden Tinka som hadde tatt ut elgen, kom rakst til og begynte å ragge kalven som det heter. Dette er en vanlig prosedyre hvor hunden river av pelsen og får holde på med det en stund før den blir bundet til nærmeste tre.

Fornøyd

Jaktleder Steinar så noe blidspent på følget sitt som hadde senket kameraet og behøvde ikke å spørre om dette kanskje overgikk til forventningene. Sønnen Håvard som hadde gått med hunden kom til og innvollene ble tatt ut, noe som må gjøres ganske raskt.

Elgkalven ble gjort klar til å bli hentet med trekkvogna som allerede var på tur av to andre jegere.

Nødvendig

Den erfarne Steinar Gjersvold fortalte mens vi ventet om betydningen av elg- og hjortejakt.

–Bestanden er så stor at det må tas ut mye dyr, og det er idag så store krav for å bli jeger at dagens jakt er så sikker som den kan bli, forteller jaktlederen.

Han legger til at dette var den fjerde elgen han felte på årets jakt.

Arbeidet med den felte elgkalven og hvordan jaktlaget forholdt seg til jakt-interessen sin både før og etter fellingen av kalven fortalte at elgjakt blir tatt på alvor og er en sikker jakt. Ikke minst av og med Lund jaktlag.

tronderbladet@tronderbaldet.no