Ordfører Sivert Moen har virket kraftig irritert på Venstres forslag om å framskynde reguleringen av Gammelsaga, og gjøre det om til et område for eneboligtomter.

Les også: Blir ikke enige om Gammelsaga

Det ble temperatur og tidvis spenning da denne saken ble behandlet i kommunestyret mandag. Det endte med at Venstres forslag om å sette i gang reguleringen av 20 eneboligtomter på Gammelsaga fikk åtte stemmer totalt. Et nederlag for Jan Tore Tangstad og Venstre. Dermed blir det ikke satt i gang regulering av boligtomter der nå.

Tomter til eneboliger

Men, det skjedde ikke uten kamp.

Venstres forslag var å legge ut 20 eneboligtomter på Gammelsaga, og det med en eneste gang. I kommunedelplanen er området satt av til boligformål, men kommunen vedtatt en rekkefølge for å legge ut boligområder. Først i rekka står en utvidelse av Frøset boligområde. Deretter kommer Soknesmoen, og så til sist Gammelsaga. Venstre vil stokke om rekkefølgen, og få eneboligtomter ut raskt.

Rådmannen vedgikk at Gammelsaga er et attraktivt område, hvor kommunen helt sikkert kunne solgt boligtomter med bra fortjeneste. Men, som både han og ordføreren tidligere har understreket: De mener det er nødvendig å vente med å ta i bruk de få ledige områdene i sentrum av Støren, før man vet hva som skjer i tiden framover. Med E6, Norsk Kylling og den store veksten som forventes på Støren.

Kommunen trenger areal

Det vil komme behov for enda en ny barnehage, samt at det hersker usikkerhet rundt Støren barneskole. Den er sprengt på kapasitet allerede i dag, og kullene som kommer er enda større. Skolen trenger større areal. I tillegg kan ny E6 måtte løse inn skolen, hvis den kommer for nærme skolen.

– Vi bør ha is i magen, sa rådmann Knut Dukane.

– Frøsetalternativet tar mye lengre tid, enn å utvikle Gammelsaga. Imens bygger folk herfra hus i nabokommunene. Etterspørselen etter eneboligtomter er prekær nå! sa Tangstad.

I kommunedelplanen, er det stipulert at det kan bygges 80 boenheter på Gammelsaga, i leiligheter. Venstre ønsker altså 20 tomter til eneboliger.

Frustrert ordfører

En tydelig frustrert ordfører Sivert Moen tok ordet.

– Hva skal man si? Vi er midt oppi en prosess hvor vi skal effektivisere. Her skal vi altså lage 20 tomter, på en plass vi før har sagt at vi skal ha 80 boligtomter. Vi må følge det opprinnelige planprogrammet. Vi vet vi har for lite areal til offentlige formål på Støren. Jeg gjør ikke dette for å krangle. Men vi må tenke lenger fram, og ta oss bedre tid. Vi får 42 prosent vekst. Hvor skal vi plassere dem, hvis vi ikke tør å bruke litt tid på å planlegge ordentlig?

Hubertina Doeven, enhetsleder for planavdelingen, understreket at Fylkesmannen la inn innsigelse da kommunen utarbeidet kommunedelplanen, og krevde fortetting på Gammelsaga. Kravet var minst fire boenheter per dekar. Doeven sa at det er liten grunn til å tro at Fylkesmannen vil gå tilbake på dette.

Så ble det gruppemøte, og etterpå endret Venstres Tangstad forslaget til å gjelde boligtomter generelt, og ikke eneboligtomter, for å imøtekomme kravet om fortetting. Det gikk likevel ikke veien, med åtte stemmer. Tangstad fikk støtte fra sju representanter fra Arbeiderpartiet i avstemningen.

PERSPEKTIV: Her ser vi Gammelsaga fra lufta.