Ingen steder i Norge er det maken til pendlerparkering som den en finner ved Melhus skysstasjon. I dag mandag skulle den tas i bruk av pendlere etter at de hadde bestilt plass via en app, men så gikk sikringene.

- Vi vet ikke hvorfor sikringene gikk. Kanskje var det på grunn av kulden, sier rådgiver Lars Fabricius og rådgiver Morten Berntsen fra Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Bommene er åpne for alle

Strømbruddet førte til at bommene ikke oppførte seg som de skulle. Bommene vil stå åpen for alle i dag og på tirsdag. Når en kjører inntil bommen, vil den åpne seg. Dette har ytterst få prøvd, så pendlerparkeringsplassen med 57 plasser står nesten tom. I stedet er parkeringsplassen ved Melhus skysstasjon smekkfull, og i tillegg står åtte biler utenfor oppmerket felt.

- Trondheim parkering er her i dag for å sette opp skilt, og vi håper de ikke gir gebyr, sier Fabricius.

Parkeringsplassen med de 57 plassene hvorav 2 er reservert funksjonshemmede, kan kun brukes av dem som har meldt seg på via melhuspilot@gmail.com og har lastet ned en app. Rundt 40 har meldt seg på så langt, og det er plass til flere, opplyser Fabricius.

En bestiller parkeringsplass via appen, og får bekreftelse på at det er en ledig plass. Parkeringsplassene er reservert pendlere, og Fabricius sier at de ikke ønsker at bilene blir stående på plassen om natta fordi systemet da skal oppdatere seg. Om en forsøker seg på langtidsparkering, vil en få beskjed om at en står for lenge, forklarer Fabricius.

Det er gratis for pendlere å benytte parkeringsplassen.

Enestående

Pendlerparkeringa der en kan bestille plass, er det eneste i sitt slag i Norge.

- Vi ser ikke bort fra at denne kan være den eneste i verden der en kan reservere plass, sier Berntsen.

Det er ett år siden det første spadestikket ble tatt for pendlerparkeringa, og så gikk tida med bommer som sto klar.

Les også: Det første spadestikket

- Dette har tatt tid fordi vi har trengt tida til å utvikle systemet. Her har vi ikke hatt hyllevare, og vi har hatt en gjeng som har jobbet med appen. Det er mange smådetaljer som skal fungere, og vi bygger et system som ikke har rom for feil. Når du kommer hit om morgenen, skal du finne en plass. Jeg er glad for at det nærmer seg et tidspunkt der vi kan ta i bruk plassen slik det var tenkt, sier Fabricius.

Les også: Lang testperiode

Et råd til bilistene har Berntsen og Fabricius:

- Sørg for at bilskiltene er frie for veisalt og snø.

Ved parkeringsplassen er det nå kommet et informasjonsskilt. Ved siden av står rådgiverne Morten Berntsen og Lars Fabricius.
Parkeringsplassen ved skysstasjonen var overfylt i dag.