På lørdag, under åpen gård på Øya videregående skole, selges festsuppa fra Haugen gård for første gang på bøtte. Suppa har vært signaturretten i selskapslokalet på Haugen i et par år, men nå er den altså å få kjøpt til hjemmebruk, klar til oppvarming og servering.

–Den er populær. Det er ikke så mange heløkologiske supper å finne, sier gårdbruker og suppekoker Fritz-Arne Haugen.

Les også: –Dette blir like bra som i byen

100% lokalsuppe

Haugen står på kjøkkenet på selskapslokalet Låvbrua sammen med datteren Tonje Haugen, og samboer Svanhild Olsen. De jobber hardt, med å kutte grønnsaker og koke suppe.

–Dette er en familiebedrift, smiler Tonje.

Les også: Nesten utsolgt, lenge før stengetid

Suppa består av poteter, løk og gulrot fra Melhusgården øvre, og kålrot fra Sørstu på Melhus. Storfekjøttet er av rasen Charolais, og kommer fra Haugen gård.

–Og vannet er fra Benna, skyter Fritz-Arne inn.

Begrenset opplag

Suppa er heløkologisk, og kjøttet er grovkvernet til en biffdeig, som gjør at kjøttsmaken bevares, men bitene holder seg møre og tyggevennlige. Den pleier å falle godt i smak både hos barn og voksne, forteller Svanhild.

Nå håper de at den blir en suksess også på bøtte, og de satser på å få den i salg på flere utsalgssteder etter hvert. Enn så lenge blir den kun å få kjøpt på Haugen gård, og på åpen gård på lørdag. De satser også på å bli en del av Bondens marked på sikt.

Til lanseringsdagen har de kokt 60 liter suppe som en prøveproduksjon, altså bare 30 tolitersbøtter, så de som ønsker en smak av debutproduksjonen av den hel-lokale øko-suppa, må være tidlig oppe på lørdag morgen.

Produsentene ønsker å holde suppa lokal, og vil derfor satse på å lage den selv, også om den skulle bli en suksess.

–Blir det tomt på lørdag, må vi koke mer i neste uke, fastslår Svanhild.

LOKALT: Grønnsakene er fra Melehus, og vannet og kjøttet fra Kvål. Det kan nesten ikke bli mer lokalt.