Fredag legger fylkesmann Brit Skjelbred fram kommunekartet for Sør-Trøndelag, slik hun mener det bør se ut i framtida.

– Det vil komme ei anbefaling som går lenger enn det Stortinget har sagt, og jeg er overrasket over hvor pågående de er. Fylkesmannen vil nok ha større enheter utenfor Trondheim, sier ordfører Sivert Moen (Sp) i Midtre Gauldal.

Les også: – Kom deg ut i en kommune, Sanner!

1. oktober er siste frist for fylkesmennenes innrapportering til Kommunaldepartementet om kommunesammenslåing. Både ordførere og presse er invitert til fylkesmannens presentasjon på fredag. Andre fylkesmenn har kommet med anbefalinger om kraftig reduksjon i antall kommuner.

Var hos fylkesmannen

Ifølge ordfører Gunnar Krogstad (Ap) er flere kommuner blitt innkalt til møte hos fylkesmannen, for å gå gjennom hva kommunen har gjort for å sondere muligheten for sammenslåing. Verken Melhus eller Skaun ble innkalt, mens Midtre Gauldal var på møte hos fylkesmannen 8. september. Ordfører Sivert Moen forteller at fylkesmannen bad om en gjennomgang av økonomiplanen for Midtre Gauldal, noe hun fikk.

– Vi orienterte om situasjonen rundt kommunereformen, og hun var kjent med situasjonen om at vi sendte en forespørsel til Melhus. De tok innover seg at situasjonen er låst, ved at Melhus ikke ser behov for å snakke med Midtre Gauldal. Signalet fra fylkesmannen er at Midtre Gauldal bør være en del av en større kommune, sier Moen.

Midtre Gauldal opplevde at alle dørene rundt dem lukket seg. Melhus kommunestyre vedtok at Midtre Gauldal ikke skulle være ett av alternativene under folkeavstemninga.

Vil klare seg alene

Ordfører Moen er klar på at han synes Midtre Gauldal klarer seg selv, og han mener at den halve millionen kommunen taper på å bli stående alene, lett kan spares inn.

– Når vi ser på Kostratall for kommuner vi kan sammenligne oss med, har vi relativt mye å gå på. Det er bebudet en vekst i folketallet i Midtre Gauldal, og det gir mer i overføringer. Da må vi komme i gang med mer boligbygging og næringsutvikling, sier Moen.

Når det gjelder forslaget fra næringsforeninga i Midtre Gauldal om å ta deler av Melhus og legge til Midtre Gauldal samt utrope Støren til kommunesenter i den nye kommunen, mener Moen at en ikke kan gjøre det slik.

– Det er tross alt Midtre Gauldal kommunestyre som er det lovlige organet, sier Moen.

Føler seg trygg

Melhusordfører Gunnar Krogstad mener at Melhus er rustet for å stå alene også i framtida. I folkeavstemninga sa folket nei til sammenslåing med Skaun.

– Jeg tror ikke det ligger an til tvangssammenslåinger der Melhus inngår, mener Krogstad.

Ordfører Jon P. Husby (Sp) i Skaun viser til at det ble et klart flertall i Skaun om at kommunen vil stå alene.

– Skaun har hatt sonderinger, og folket sa nei. En kan ikke legge sammen resultatet slik at det blir flertall for sammenslåing. Skaun har god og effektiv drift, og Skaun skal klare å drive for seg selv i framtida, sier Husby.