- Lundesokna har vært en av Norges beste ørretelver på 1960-tallet. I dag er det rett og slett katastrofe, uttaler fylkestingsrepresentant Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet) etter Trønderbladets omtale av at deler av Lundesokna på Lundamo er nesten er tørrlagt.

Les også: Hvor er det blitt av Lundesokna?

Om døde fisker

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i TrønderEnergi som har innhentet opplysninger internt, er det ikke funnet døde fisker som følge av nedtapping. Wuttudal mener at fiskene er blitt stående i de kulpene som er igjen, eller har dratt nedover Lundesokna.

Les også: Særegen ørret i Samsjøen

TrønderEnergi har tappet inntaksdammen i Lundesokna nesten helt ned i forbindelse med vedlikeholdsarbeid, og Wuttudal sier at dette er godkjent av NVE.

Dessuten er det mindre vann i Samsjøen og Håen enn vanlig, og folk reagerer på lange strender. Naustene ligger langt unna vannkanten som følge av den lave vannstanden. Wuttudal sier at dette skyldes svært lite nedbør hittil i år, og at en regnskur nå og da ikke monner noe.

Les også: Sikrer Lundamo mot katastrofalt leirskred

Ansvaret

- Jeg er en fast fisker i Lundesokna i over 60 år, og skjemmes over utviklingen. Det er noen som har ansvaret for at fisken har forsvunnet, uttaler fylkestingsrepresentant Nilsen som har tatt kontakt med Trønderbladet etter å ha lest om Lundesokna.

Nilsen mener det kan ha skjedd fiskedød, og han anbefaler ansatte i TrønderEnergi om å ta en fisketur i Lundesokna neste år.

- Det må satses igjen på Lundesokna slik at fisken og fiskerne igjen kommer tilbake, mener Nilsen.