Det er i statsbudsjettet at Høyre og Frp vil sette av 350 millioner kroner ekstra i 2017 for å hjelpe elever med spesielle behov tidligst mulig i skoleløpet. Midlene skal gis i forhold til kommunenes elevtall.

For Melhus vil dette bety 1.230.386 kroner, Midtre Gauldal 460.282 kroner og for Skaun 614.736 kroner. Til samen får disse tre kommunene altså 2,3 millioner kroner ekstra neste år til å forbedre den tidlige innsatsen i skolen, hvis budsjettforslaget får flertall på Stortinget.

- Fungerer dessverre ikke i dag

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) er glad for at regjeringen kommer med en konkret bevilgning, som han mener vil gjøre kommunene i stand til å jobbe bedre med tidlig innsats.

–Opplæringsloven slår fast at skolen skal gi tilpasset undervisning, men det fungerer dessverre ikke i dag. Omkring en femtedel av alle norske elever går ut av skolen uten å kunne lese eller regne skikkelig. Derfor er det et løft for tidlig innsats den neste viktige prioriteringen i regjeringens skolepolitikk, sier Bjørnstad.

Skolene avgjør

Han legger til at elevene skal få denne støtten uten at det kreves sakkyndig vurdering eller omfattende saksbehandling.

–Den ekstra oppfølgingen kan skje i smågrupper eller som del av helklasseundervisningen. Det er skolene som kjenner elevene best, og som skal beslutte hvordan støtteundervisningen skal organiseres og gjennomføres, sier stortingsrepresentanten fra Trondheim.

Neste år vil regjeringen legge fram en stortingsmelding med tiltak for forsterket tidlig innsats. Blant annet foreslås det å innføre en plikt for kommunene til særskilt oppfølging av elever som blir hengende etter.

FORSLAG: Sivert Bjørnstad er glad for at regjeringen ønsker å løfte den tidlige innsatsen for elever med spesielle behov. Foto: Fremskrittspartiet